https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/druhy-blok-jete-opet-obnovuje-provoz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Druhý blok JETE opět obnovuje provoz

6.11.2002 10:58 | PRAHA (ČIA)
Štěpnou reakci spustili dnes v ranních hodinách technici na reaktoru druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE). V nejaderné části se nyní připravuje na opětovné najetí nový turbogenerátor. "V průběhu tohoto týdne by se měl reaktor dostat na úroveň do 55 procent výkonu," řekl ČIA tiskový mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář.
 

Na druhém bloku JETE přerušili technici začátkem září testy kvůli poruše na turbogenerátoru. Poté, co se podařilo zapojit nový, vstupuje dnes druhý blok do druhé fáze energetického spouštění, kdy se výkon reaktoru pohybuje v rozmezí 30 až 55 procent.

Zatímco druhý blok obnovuje energetické spouštění, reaktor prvního bloku pracuje na 100 procent s výkonem turbogenerátoru na úrovni 990 MW. Od začátku letošního roku se na prvním bloku JETE vyrobilo 4,946 GWh elektrické energie.

JE Temelín bude po kompletním spuštění s instalovaným elektrickým výkonem 1962 MW největší elektrárnou v České republice. Po uvedení do provozu bude vyrábět elektrickou energii ve dvou výrobních blocích s tlakovodními reaktory typu VVER 1000. Elektrárna je majetkem elektroenergetické společnosti ČEZ, v níž drží přes 67 procent akcií Fond národního majetku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist