https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/druhy-blok-jete-se-po-oprave-chlazeni-vraci-k-plnemu-vykonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Druhý blok JETE se po opravě chlazení vrací k plnému výkonu

12.1.2005 16:13 | TEMELÍN/PRAHA (ČIA)
Na stoprocentní výkon se dnes okolo 15:00 hodiny vrátil druhý blok Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Dodávky elektřiny do sítě druhý blok obnovoval postupně od 8:00 hodiny. Blok museli pracovníci elektrárny odpojit 11. ledna po poledni, neboť zjistili poruchu v systému chlazení generátoru. ČIA to sdělil tiskový mluvčí JETE Milan Nebesář.
 

Ze stejného důvodu byl druhý blok odpojen od rozvodné sítě již v sobotu 8. ledna. O den později pak zaměstnanci JETE vyměnili vadnou průchodku chlazení. Podle Nebesáře se jednalo o drobnou závadu, kterou šlo opravit s minimálními náklady. Výrobu elektřiny druhý blok obnovil 11. ledna v ranních hodinách, krátce po dosažení plného výkonu se objevila další závada.

JETE je s instalovaným výkonem 2000 MW největší elektrárnou v ČR. První blok zahájil zkušební provoz v červnu 2002, druhý blok v dubnu 2003. Povolení k běžnému provozu pro oba bloky vydal Státní úřad pro jadernou bezpečnost loni v říjnu. Za loňský rok JETE vyrobila 12,69 miliardy kWh elektřiny. Elektrárna patří společnosti ČEZ, která vlastní i druhou českou jadernou elektrárnu v Dukovanech.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist