https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dufek-odborari-se-podridi-rozhodnuti-treti-strany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dufek: Odboráři se podřídí rozhodnutí třetí strany

23.5.2001 18:32 | PRAHA (ČIA)
Pokud se prokáže, že ve výkladu nařízení vlády o vyplácení příplatků za práci s rizikovým materiálem nemá Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy (OSPZV) pravdu, jsou odboráři ochotni podřídit se názoru třetí nezávislé strany. V rozhovoru pro ČIA to dnes po jednání s ministrem zemědělství Janem Fenclem uvedl předseda OSPZV Bohumír Dufek.
 

"Dohodli jsme na tom, aby spor rozhodl někdo třetí. První varianta je ustanovení komise odborníků, která by měla z vládního nařízení zpracovat určité rezumé. Dopředu jsem slíbil, že se OSPZV rozhodnutí komise podřídí. Pokud by ale ústřední ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský se zřízením komise nesouhlasil, nezbude nám nic jiného, než se obrátit na nezávislý soud," konstatoval Dufek.

Podle slov ministra zemědělství nepůjde o komisi, ale o expertní vyjádření na téma správného výkladu ustanovení nařízení vlády. "Problém není v tom, zda vyplácet nebo nevyplácet příplatky, ale v tom, jestli je vnitřní předpis veterinárních správ v rozporu s obecně platnými předpisy," řekl Fencl. Ministr nepředpokládá Holejšovského rezignaci. "V tuto chvíli pro to neexistuje důvod," konstatoval.

O vyhlášení stávkové pohotovosti na podporu dalšího postupu ve věci údajného nedodržování pracovně-právních vztahů v organizacích v působnosti Státní veterinární správy bylo rozhodnuto na jednání vedení veterinární sekce odborářů v úterý 22. května. Odboráři požadují vyplácení příplatků za práci s rizikovým materiálem na jatkách, podle stanoviska veterinární správy na to ale nemají podle stávajícího znění zákona nárok. Čtyři ze 73 veterinárních správ drží ode dneška stávkovou pohotovost, odboráři navíc požadují odstoupení Holejšovského z funkce ústředního ředitele SVS.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist