https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/duha-chce-specialni-vybor-pro-zivotni-prostredi-kuzvart-a-pelc-by-byli-pro
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

DUHA chce speciální výbor pro životní prostředí; Kužvart a Pelc by byli pro

8.7.2002 17:11 | PRAHA (EkoList)
Poslanecká sněmovna by měla věnovat ochraně životního prostředí odpovídající pozornost a zřídit pro ni samostatný výbor. Alespoň si to myslí ekologické sdružení Hnutí DUHA. EkoListu to dnes, v předvečer zahájení první schůze nové dolní komory českého parlamentu, řekl Vojtěch Kotecký z Duhy.
 

"Chceme, aby parlament oddělil odpovědnost za zelená témata od regionálního rozvoje a reformy veřejné správy," odůvodnil návrh své organizace Kotecký. Až dodnes totiž agenda environmentální politiky spadala do kompetence sněmovního Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, v jehož rámci existoval speciální "ekologický" podvýbor.

Dosavadní konstrukce se podle Koteckého ukázala jako nefunkční, protože prý "většina poslanců ve výboru má zcela odlišnou odbornost a ekologickým zákonům nerozumí". Zároveň poslanci podle aktivisty Duhy přisuzují ochraně životního prostředí podstatně menší prioritu, než jí náleží.

S podobným návrhem souhlasí i poslanec ČSSD a dosavadní ministr životního prostředí Miloš Kužvart. "Ano, takový návrh mi připadá dobrý a já ho každopádně podpořím," řekl dnes Kužvart EkoListu s tím, že podobný návrh už dokonce zazněl i na ustavující schůzi klubu sociálnědemokratických poslanců. "Je velmi pravděpodobné, že zítra ten návrh zazní na plénu Sněmovny oficiálně," řekl Kužvart s tím, že "není jisté, zda jej přednese jeden poslanec, skupina poslanců napříč politickým spektrem či nějaký poslanecký klub". Podle Kužvarta je problematika životního prostředí natolik komplexní, že by si zasloužila vlastní výbor.

Pokud zítra návrh na vytvoření nového sněmovního výboru pro životní prostředí opravdu zazní, mohl by získat podporu poslanců i z jiných politických stran. "Samozřejmě záleží na kontextu takového kroku, ale byl bych spíše pro," řekl EkoListu poslanec US-DEU František Pelc. Podle Pelce dosavadní předsedové Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí měli na starosti tak rozsáhlou agendu, že se nemohli žádné ze třech oblastí činnosti výboru věnovat řádně. "I proto bych asi pro takový návrh zvedl ruku," dodal Pelc.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist