https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dukovany-ceka-rozsahla-rekonstrukce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dukovany čeká rozsáhlá rekonstrukce

10.6.1999 17:00 | PRAHA (EkoList)
Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) neshledal na jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín v průběhu roku 1998 žádné významné poruchy, které by měly za následek únik radioaktivních látek do životního prostředí a nedošlo ani k radiačnímu ohrožení obyvatelstva v těchto lokalitách. Novinářům to dnes řekl předseda SÚJB Ján Štuller.
 

Ten zároveň oznámil, že do roku 2005 musí v Dukovanech dojít k rozsáhlé rekonstrukci zejména zabezpečovacích systémů, protože v té době bude končit dvacetiletá životnost lokality. Všechny nutné opravy proběhnou nejprve na třetím bloku elektrárny, podle něj se pak bude pokračovat na ostatních třech blocích. Zpráva SÚJB o výkonu státního dozoru nad jadernou bezpečností, která byla v těchto dnech zveřejněna, se také vyjadřuje k meziskladu vyhořelého jaderného paliva v JEDu. Podle ní Štullerův úřad požádal, aby ke každému z používaných kontejnerů CASTOR - 440/84 zabezpečily ČEZ vzorky materiálu těla kontejneru a připravily program zacházení s těmito vzorky. Tento požadavek však nebyl dosud splněn.

"V Temelíně je - co se týče kvality a jejího zajištění - vidět výrazné zlepšení, řekl dále na adresu bezpečnostních zařízení v JETE Štuller. Zjištěné nedostatky jsou podle něj standardní záležitostí u takto rozsáhlé stavby. V roce 1998 zde došlo k několika případům, kdy nebyla dodržena kritéria úspěšnosti zkoušek (např. některá z čerpadel bezpečnostních systémů vykazovala zvýšené chvění). Rovněž bylo zjištěno, že část svarů potrubí nesplňuje požadovanou jakost. Podle Štullera by ČEZ měly harmonogram dostavby JETE, pokud se nestane nic neočekávaného, zvládnout.

Ján Štuller ve funkci předsedy SÚJB na vlastní žádost k 30.6. končí. Měl by pracovat jako poradce šéfa EURATOMu.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist