https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dulni-spolecnosti-chteji-penize-na-ekologicke-zateze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Důlní společnosti chtějí peníze na ekologické zátěže

19.5.2001 13:22 | TEPLICE (ČIA)
Na miliardy korun vyčíslují škody po důlní činnosti a ekologické zátěže z období před rokem 1989 těžební společnosti severozápadních Čech. Například ředitel Severočeských dolů (SD) Chomutov Vratislav Vajnar u příležitosti mezinárodní konference o rekultivacích a obnově krajiny tento týden v Teplicích odhadl škodu v případě své společnosti na 5,8 miliardy korun. Mostecká uhelná společnost uvádí sedm miliard korun a Sokolovská uhelná pětimiliardovou zátěž z minulosti.
 

Ředitel Rekultivační výstavby Most Vladimír Bartoš na konferenci uvedl, že uvedené škody považuje za důsledek špatné privatizace hnědouhelných důlních společností. Škody a dluhy z minulosti měly být podle jeho názoru vypořádány současně s privatizací dolů. Představitelé dotčených společností jsou přesvědčeni, že uvedené prostředky dluží stát jak dolům, tak i obyvatelům hornických okresů Most, Chomutov, Teplice a Sokolov. Vzhledem k napjatému státnímu rozpočtu nicméně podíl státních zdrojů na rekultivaci a zahlazování důlních škod spíše neočekávají.

Rekultivace a obnova důlní činností dotčené krajiny je zatím zajišťována ze zdrojů důlních společností, které si pro tyto účely vytvářejí vlastní finanční rezervy. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc míní, že stát se musí na odstraňování škodlivých následků těžby uhlí výrazně podílet a nesmí se zbavovat odpovědnosti za stav krajiny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist