https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dum-evropy-predstavil-zpravu-o-stavu-ceske-republiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dům Evropy představil zprávu o stavu České republiky

7.11.2000 08:35 | PRAHA (EkoList)
Dům Evropy, zastřešující spolupráci desítek nevládních organizací v ČR, vydal včera výroční zprávu, ve které kritizuje zpomalování rozvoje demokracie v naší zemi a žádá urychlení procesu přidružování k EU. Posláním Domů Evropy, jež fungují ve 24 zemích kontinentu, je napomáhat evropské integraci "zdola", cestou občanských aktivit. Výroční zpráva okamžitě vyvolala svou nepřiměřenou kritičností negativní ohlasy u nevládních organizací, jejichž stanovisko měla tlumočit.
 

Třístránková zpráva, kterou představil ředitel Domu Evropy Peter Pechan, posoudila všechny oblasti společenského uspořádání a doporučila, jak náš neuspokojivý stav zlepšit. Zpráva je relativně obecná a nejde příliš pod povrch problémů: "Jsme rozhořčeni nad stavem našeho školství, zdravotnictví, kultury a vědy a výzkumu. Vývoj posledních jedenácti let byl bezkoncepční, je stále kladen důraz na uchovávání zastaralých institucí a zařízení, na kvantitu místo kvality." Dokument směřuje k požadavku vytvoření občanské společnosti, v níž by se třetí sektor, tedy občanské iniciativy, stal rovnocenným partnerem politických stran.

Libuše Šilhánová z Českého helsinského výboru označila výroční zprávu za nevyváženou a zdůraznila, že nemůže obsáhnout hlediska všech typů nevládních organizací. "Organizace zabývající se například právy dětí či pacientů mají odlišný druh problémů než ekologické organizace. Také je ve zprávě opomenuta problematika generační propasti, totiž že mladí lidé, ač mají co říci, nedostávají prostor," řekla Šilhánová.

Ušetřen nezůstal ani odstavec kritizující stav životního prostředí. Zuzana Tomíková z České asociace pro udržitelný rozvoj popřela, že by naše životní prostředí na tom bylo tak špatně. "Bylo přijato mnoho zákonných opatření a situace oproti stavu před rokem 1989 se v mnoha směrech zlepšila. Kvalitní životní prostředí ale stojí mnoho peněz, a proto podniky, které se většinou potýkají s finančními nedostatky, nemohou být dobrovolně aktivní v ochraně životního prostředí."

Václav Drbohlav, který tlumočil stanovisko občanských sdružení Obrana životního prostředí, Oživení a Památkářské obce českokrumlovské, zdůraznil, že ČR patří k signatářům Aarhusské konvence, která proklamovala právo na přístup k informacím, na účast veřejnosti v rozhodovacích procesech a na právní ochranu v záležitostech životního prostředí, ale že se tato práva v ČR opakovaně porušují. "I přes snahy účastníků alespoň kontrolovat zákonnost, jsou často vydávána rozhodnutí nezákonná. Po přezkoumání zákonnosti správního řízení soudy je konečný pravomocný rozsudek často vydán, až když je například památka zbourána či stojí supermarket v parku, kde jej občané nechtějí," připustil Drbohlav.

Výroční zpráva nevládních organizací o stavu České republiky byla kritizována i za značnou míru anonymity, protože nikde není uveden výčet organizací, které se na její přípravě reálně podílely. Profesor Pavlík, předseda Demokratického klubu, který zprávě vyčetl i určitou neobjektivnost, kritizuje také fakt, že lze jen velmi těžko odpovědět na otázku, proč vlastně byla takováto zpráva vydána.


reklama

 
Tomáš Kramár

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist