https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dusek-ceska-zeleznice-bude-lepsi-az-stat-bude-plnit-sve-povinnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dušek: Česká železnice bude lepší, až stát bude plnit své povinnosti

28.10.2001 15:18 | PRAHA (ČIA)
Zlepšení současné velice špatné situace české železnice a zejména zlepšení katastrofální finanční situace státní organizace České dráhy (ČD) se dá očekávat teprve v okamžiku, kdy si stát začne plnit své povinnosti a kdy začne platit v plné míře za objem dopravy, který si objedná. "Jestliže nezaplatí stát za osobní dopravu tolik, kolik stojí, nemůže se železnice dále rozvíjet," řekl v dnešní Nedělní partii televize Prima šéf železničních odborů Jaromír Dušek.
 

Podle jeho slov letos stát vynaloží na financování prodělečné osobní dopravy přibližně šest až sedm miliard korun, což je zhruba o sedm miliard korun méně, než je cena za státem objednaný rozsah osobní přepravy. "Stát se trvale dopouští porušování zákona tím, že neprofinancovává objednané služby," domnívá se Dušek. Pro příští rok by dráhy měly dostat dokonce o osm až devět miliard korun více než s jakou částkou počítá návrh státního rozpočtu.

Jak řekl jeho oponent, bývalý a zároveň současný stínový ministr dopravy a spojů za ODS Martin Říman, jedním z důvodů, proč se dosud nepodařilo restrukturalizovat českou železnici, je to, že se na ministerstvu dopravy střídali ministři zhruba po 18 měsících. "A za 18 měsíců nejste schopni s takovým kolosem jako jsou České dráhy udělat vůbec nic," upozornil Říman.

Jedním z klíčových témat, na kterém se Říman s Duškem trvale nemůže shodnout, je názor na případnou privatizaci ČD. Zatímco podle exministra privatizace zlepšuje výkon ekonomiky všude a neexistuje důvod, že by tomu tak nemělo být na železnici, Dušek tvrdí, že nikde na světě nepřinesla privatizace železnice snížení státní dotace do železnice.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist