https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dva-internetove-obchody-pochybily-pri-prodeji-chemikalii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva internetové obchody pochybily při prodeji chemikálií

1.11.2017 16:50 | PRAHA (ČTK)
Některé internetové obchody nezveřejňovaly varování o nebezpečnosti a škodlivosti chemikálií, které prodávají. Zjistili to pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIŽP), kteří v letošním roce prověřili 51 provozovatelů e-shopů. Inspektoři za to uložili pokuty v celkové výši 984.000 korun. Nejvyšší dostaly provozovatelé obchodů kasa.cz a mall.cz. Uvedli to dnes zástupci ČIŽP. Vyjádření prodejců ČTK zjišťuje.
 

Podle evropské legislativy musí provozovatelé internetových obchodů při prodeji chemických látek uvádět informace o jejich nebezpečnosti přímo na internetu, aby se s nimi mohl zákazník seznámit dříve, než se rozhodne ke koupi. Stačí k tomu zveřejnění štítku výrobku, pokud je čitelný. V opačném případě musí e-shopy tuto informaci vypsat samy. Ne všechny to ale dělají.

Inspektoři zkontrolovali 354 výrobků. "Informace o nebezpečnosti nebyla uvedena u 288 z nich. Za zjištěná pochybení jsme zatím uložili 30 pravomocných pokut ve výši 984.000 korun," uvedl Oldřich Jarolím, specialista na chemické látky ČIŽP. Pochybení se týkala takových látek, jako je bazénová chemie, různé druhy čističů, ale i biocidů, tedy látek na hubení škodlivých organismů.

Největší pokutu dostala firma HP Tronic Zlín, která provozuje stránky www.kasa.cz. Inspektoři jí udělili sankci 100.000 korun za neuvedení nebezpečnosti u 89 výrobků. Jedním z nich byl přípravek k čištění bazénů. Podle Jarolíma šlo o chemický prostředek zvyšující riziko požáru, s vlastnostmi škodlivými pro lidské zdraví, který navíc při smíchání s kyselými směsmi uvolňuje toxické plyny. Patří také mezi biocidy, u nichž musí být výslovně uvedena informace o bezpečném použití. Toto se ale zákazníci nakupující přes internet nedozvěděli.

Částku 90.000 korun musela zaplatit společnost Internet Mall, která nabízí zboží v internetovém obchodě www.mall.cz. Pochybila u více výrobků. U šesti neuvedla potřebné údaje, u biocidů chyběla informace o použití. Jeden z biocidů navíc neměl na obalu výstrahu o nebezpečnosti pro nevidomé, která má mít podobu vystouplého, hmatatelného symbolu.

Na prodej chemie přes internet se zaměřili inspektoři nejen v Česku, ale i v dalších evropských státech. "Pilotní projekt začal proto, že jsme měli informace, že povinnost není dodržována ani velkými e-shopy," řekl Jarolím.

Označení chemikálií by mělo obsahovat výstražný symbol, dále takzvanou H-větu o nebezpečnosti a P-větu obsahující pokyny k použití. Například H318 znamená vážné poškození očí, P102 nutnost uchovat mimo dosah dětí. U nebezpečných látek musí být dále uvedeno takzvané signální slovo "nebezpečí", u méně nebezpečných pak signální slovo "varování".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist