https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dva-useky-protipovodnovych-zabran-postavi-subterra-a-prumstav
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dva úseky protipovodňových zábran postaví Subterra a Průmstav

13.8.2003 11:11 | PRAHA (ČIA)
Další dva úseky zábran proti velké vodě v Praze, které si vyžádají zhruba dvousetmilionovou investici, postaví firmy Subterra a Průmstav. O výběru vítěze veřejné obchodní soutěže rozhodli v úterý 12. srpna na svém zasedání pražští radní. Jak informoval náměstek primátora Jan Bürgermeister, etapy Říční ulice - Karlův most a Holešovice - Stromovka (1. část) budou dokončeny zhruba za jeden rok.
 

Část od Říční ulice po Karlův most v Praze 1 provede Subterra zhruba za 119,5 milionu korun. Zábrany v Holešovicích v sedmé městské části realizuje Průmstav, který zvítězil v soutěži s cenou 80,5 milionu korun. Podle Bürgermeistera nabídnuté ceny odpovídají očekávaným nákladům. Před povodní je v současnosti zatím chráněno jen Staré Město. Právě nyní se také dokončují protipovodňová opatření u Hergetovy cihelny na Malé Straně.

"Za rok budou podstatné části města ochráněné," uvedl Bürgermeister. Jak dále řekl, za 14 dní by radní měli vybrat vítěze další soutěže, který vybuduje protipovodňová opatření v úseku Štefánikův most - Negrelliho viadukt. S výstavbou dalších úseků se bude postupovat podle schváleného harmonogramu.

Aktualizovaný model protipovodňových opatření vychází z loňských povodní, kdy průtok vody činil 5,3 tisíce metrů krychlových za sekundu a hladina vody se zvýšila až o šest metrů. Protipovodňové ochrany budou postaveny s třiceticentimetrovou rezervou, což je podle odborníků dostatečné. Protipovodňová linie se týká 20 kilometrů vodního toku. Bude tvořena z mobilních a pevných hrazení doplněných o spodní stavby a hradidlové komory na kanalizaci. Rozsáhlá kanalizační opatření a úpravy koryt řeky jsou také součástí komplexního řešení protipovodňových opatření.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist