https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-ceske-firmy-ziskaly-na-slovensku-zakazky-na-sanaci-znecisteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě české firmy získaly na Slovensku zakázky na sanaci znečištění

3.6.2019 00:07 | BRATISLAVA (ČTK)
Konsorcium českých firem Vodní zdroje Ekomonitor a Geosan Group získalo na Slovensku dvě státní zakázky v celkové hodnotě 3,9 milionu eur (zhruba 100 milionů korun) na sanaci znečištěných lokalit v kasárnách na severu a západě země. Bylo zjistěno z registru smluv.
 

Vítězné konsorcium nabídlo nejnižší cenu ze všech účastníků veřejných soutěží na zmiňované zakázky. Práce by měly být hotovy do poloviny roku 2023.

V obou areálech slovenského ministerstva obrany jsou půda i podzemní vody znečištěny ropnými látkami. Například v kasárnách v Martině znečištění vzniklo ještě v 80. a na začátku 90. let kvůli nedostatečnému zajištění podzemních zásobníků pohonných hmot, provozem čerpacích stanic a nevhodným skladováním lehkých topných olejů. Projekt počítá například s vytěžením kontaminované zeminy a s čištěním podzemních vod.

Konsorcium zmíněných dvou českých firem se zapojilo také do tendru na sanaci skládky galvanických kalů na západě Slovenska. V soutěži ale nabídlo cenu přes pět milionů eur (129 milionů korun), která tak byla nejvyšší ze tří účastníků tendru. Slovenské úřady v rámci tohoto balíku soutěže vypsaly celkově pět zakázek na sanaci vybraných ekologických zátěží.

Slovenská vláda v roce 2016 rozhodla, že převezme na sebe sanaci vybraných skládek odpadů a znečistěných lokalit po někdejších podnicích a armádě. Práce financuje i z příspěvků z evropských fondů. Loni česká firma GEOtest v konsorciu s jednou slovenskou společností získala zakázku v hodnotě 34,1 milionu eur (881 milionů korun) na sanaci skládky toxického odpadu na okraji Bratislavy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist