https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-rusne-ulice-v-olomouci-ozdobi-240-novych-stromu-a-tisice-keru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě rušné ulice v Olomouci ozdobí 240 nových stromů a tisíce keřů

4.5.2018 02:49 | OLOMOUC (ČTK)
Více než dvě stovky stromů a několik tisíc keřů vysadí v následujících týdnech zahradníci podél dvou rušných ulic v Olomouci. Nová zeleň (na obrázku) zkrášlí třídu Kosmonautů nedaleko centra Olomouce a Lipenskou ulici, která je příjezdovou trasou ve směru od Ostravy do města.
Více než dvě stovky stromů a několik tisíc keřů vysadí v následujících týdnech zahradníci podél dvou rušných ulic v Olomouci. Nová zeleň (na obrázku) zkrášlí třídu Kosmonautů nedaleko centra Olomouce a Lipenskou ulici, která je příjezdovou trasou ve směru od Ostravy do města.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Martinovská / www.olomouc.eu
Více než dvě stovky stromů a několik tisíc keřů vysadí v následujících týdnech zahradníci podél dvou rušných ulic v Olomouci. Nová zeleň celkem za 3,2 milionu korun zkrášlí třídu Kosmonautů nedaleko centra Olomouce a Lipenskou ulici, která je příjezdovou trasou ve směru od Ostravy do města. Projekt je financován s pomocí evropských dotací, řekl včera novinářům primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09). Na několika místech Olomouce budou vysazeny i pestrobarevné květinové záhony.
 

"V rámci projektu Zelená brána se sází 170 stromů a více než 1000 kvetoucích keřů na dvoukilometrovém úseku ulice Lipenské," uvedl Jakubec. Třídu Kosmonautů pak bude lemovat nová zhruba půlkilometrová alej se 71 jerlíny, javory či okrasnými třešněmi. Podle primátorova náměstka Ladislava Šnevajse (KDU-ČSL) byly druhy stromů určené k nové výsadbě pečlivě vybrány tak, aby dřeviny odolaly suchému počasí.

Zahradníci už vysázeli první stromy. "Výsledky by obyvatelé a návštěvníci měli vidět už v nejbližších týdnech. Děje se tak v rámci dlouhodobě připravovaných projektů, které mají v daleko větší míře než dosud vrátit do města zeleň a květinové výsadby," řekl primátor Antonín Staněk (ČSSD). Připomněl, že Olomouc se dlouhodobě chlubí označením město květin, v posledních letech se však od květinové výzdoby ulic z různých důvodů upustilo. "Je to škoda a my bychom to teď chtěli napravit," řekl.

Zahradníci zároveň na třídě Kosmonautů vysadí 330 metrů čtverečních nových květinových záhonů. Květiny už brzy zpestří také Brněnskou ulici, po níž vede hlavní dopravní tepna ve směru od Brna. "První květy by se měly objevit v tramvajovém pásu v úseku od zastávky Wolkerova po zastávku Fakultní nemocnice v červnu. Hlavní období květu letničkových směsí nastane o prázdninách a podle počasí vydrží kvést až do začátku podzimu," uvedl ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř.

Květiny letos ozdobí také historické centrum Olomouce, kde na počest 100. výročí vzniku Československé republiky rozkvetou květiny v národních barvách. "Za podstatný úspěch považuji to, že se nám už loni podařilo po náročných vyjednáváních s památkáři oživit Horní náměstí květinovými pyramidami. Atypická instalace se setkala s pozitivním ohlasem veřejnosti. Jsem přesvědčen, že květiny do center historických měst patří," dodal Staněk. Radnice plánuje také úpravu květinových záhonů na třídě Svobody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist