https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-ste-lidi-dnes-protestovalo-proti-zharstvi-v-amazonii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě stě lidí protestovalo proti žhářství v Amazonii

28.8.2019 00:27 | PRAHA (ČTK)
Požáry v amazonském pralese jsou letos největší od roku 2013. Podle agentury AFP je oheň důsledkem čtyřnásobně rychlejšího odlesňování než v uplynulém roce. Za změnou stojí podle demonstrantů a ochránců přírody právě politika prezidenta Bolsonara, který byl zvolen loni v říjnu.
Požáry v amazonském pralese jsou letos největší od roku 2013. Podle agentury AFP je oheň důsledkem čtyřnásobně rychlejšího odlesňování než v uplynulém roce. Za změnou stojí podle demonstrantů a ochránců přírody právě politika prezidenta Bolsonara, který byl zvolen loni v říjnu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zhruba dvě stovky demonstrantů včera přišly před brazilskou ambasádu v Praze protestovat proti zapalování deštných pralesů v této zemi. Vyjadřovali svůj nesouhlas s vládou brazilského prezidentovi Jaira Bolsonara a požadovali změnu politického jednání. Demonstraci uspořádala iniciativa Act for The Amazon.
 

Účastníci demonstrace na hodinu zablokovali Panskou ulici v centru Prahy, kde sídlí brazilské velvyslanectví. S transparenty, pískotem a tleskáním skandovali hesla v češtině, portugalštině i angličtině. Cílem jejich demonstrace bylo podle organizátora Jána Juriga především upozornit na utiskované domorodé kmeny v Amazonii a vyzvat politiky k jednání.

"Žádáme od politiků spolupráci a skutky, ne jen prázdná marketingová vyhlášení a statusy na twitteru," uvádí iniciativa ve svém manifestu, který chtěla předat brazilskému velvyslanci. Ten na výzvy nereagoval a po dobu demonstrace z budovy ambasády nevyšel, ani žádný jiný pracovník.

Požáry v amazonském pralese jsou letos největší od roku 2013. Podle agentury AFP je oheň důsledkem čtyřnásobně rychlejšího odlesňování než v uplynulém roce. Za změnou stojí podle demonstrantů a ochránců přírody právě politika prezidenta Bolsonara, který byl zvolen loni v říjnu. I před svým zvolením podporoval odlesňování za účelem vyššího zisku.

V rozhovoru pro ČTK Juriga řekl, že žádá, aby se lidé podívali na celou situaci kolem vypalování deštných pralesů z nadhledu. "Je třeba si uvědomit, odkud jsou financování právě ti lidé, kteří pralesy drancují. Krajiny s deštnými pralesy jsou chudé, zkorumpované a bohatnou právě s obchodování s bohatšími zeměmi," uvedl Juriga. Během protestu si lidé připomněli oběti domorodých kmenů, kteří během požárů zemřeli. Skandováním "Fora Bolsonaro" se připojili k celosvětovým demonstracím za odchod brazilského prezidenta z vlády.

Podle Bolsonara za rozsáhlé ohně může sucho a teplé počasí. Obvinění, že za žhářství může průmysl a odlesňování, popírá a nazývá je falešnými a poplašnými zprávami. Současně uvádí, že na řešení nemá jeho vláda dostatek financí. Situaci v tuto chvíli řeší posílením 44 tisíc vojáků, kteří se zapojí do hašení pralesa.

Problematikou požárů se zabýval i summit G7, který vybídl Bolsonara k urychlenému jednání a nabídl mu finanční pomoc. Tu ale brazilský prezident dnes odmítl s odůvodněním, že čeká na omluvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který Bolsonara nazval lhářem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist