https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-tretiny-chat-v-krnap-dostaly-od-liberecke-cizp-pokutu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě třetiny chat v KRNAP dostaly od liberecké ČIŽP pokutu

25.7.2018 00:07 | LIBEREC (ČTK)
Pokuty uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) 24 z 38 kontrolovaných ubytovacích rekreačních objektů na území Krkonošského národního parku (KRNAP) v Libereckém kraji. Kontrola se uskutečnila loni na podzim a zaměřená byla na nakládání s vodami. Novinářům to včera řekla oblastní ředitelka ČIŽP v Liberci Hana Kolářová. Celková výše pokut dosáhla 140.000 korun.
 

"Není to mnoho, jednalo se ale o preventivní akci," řekla Kolářová. Jedním z cílů kontroly podle ní bylo zvýšit povědomí o tom, že povolení k nakládání s vodami vydaná před rokem 2002 zanikla nejpozději k 1. lednu 2008. "To ale není problém jen KRNAPu, ale i jinde," uvedla.

Právě chybějící povolení pro odběr či vypouštění vod bylo podle ní nejčastěji zjištěným prohřeškem, často také nebylo zajištěno povinné měření. Za porušení zákona kontroloři podle ní ukládali pokuty od 3000 do 25.000 korun. Nejvyšší pokutu dostal provozovatel horské chaty Dvoračky u Rokytnice nad Jizerou, kde inspektoři zjistili, že svojí funkci neplní čistírna odpadních vod. "Víme z následné kontroly, že se snaží nedostatky odstranit," uvedla Kolářová.

V hradecké části KRNAP inspektoři provedli loni 49 takových kontrol a ve 27 přestupkových řízeních uložili pokuty téměř 288.000 korun. Bezmála padesátitisícovou pokutu dostal provozovatel Špindlerovy boudy za odběr podzemní vody bez povolení vodoprávního úřadu.

Inspektoři ČIŽP loni v Libereckém kraji provedli 788 kontrol a uložili 134 pravomocných pokut za více než 6,4 milionu korun. Nejvyšší sankci, milion korun, uložila inspekce loni společnosti Purum za ukládání nepovolených odpadů na skládku v Osečné na Liberecku. "Našli jsme například pneumatiky, sporáky, mikrovlnnou troubu i videorekordér. To jsou odpady, které podléhají povinnosti zpětného odběru a na skládku nepatří. Zjistili jsme také, že stavební a demoliční odpady ukládané na skládku nebyly řádně evidovány a provozovatel podal nepravdivé hlášení o produkci a nakládání s odpady," uvedla Kolářová. Na skládce bylo podle ní 6000 tun nepovoleného materiálu. Při další kontrole zjistila inspekce jiné porušení provozního řádu, hlavním deliktem byl volně uložený azbest. Za to uložila inspekce další pokutu 450.000 korun. Pravomocná je teprve několik dnů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist