https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dvorska-zoo-konci-presun-zvirat-na-zimoviste-odchytem-pelikanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvorská zoo končí přesun zvířat na zimoviště odchytem pelikánů

2.11.2016 15:07 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Odchyt pelikánů je každoročně náročný, ošetřovatelé je musí chytat holýma rukama, aby je nezranili.
Odchyt pelikánů je každoročně náročný, ošetřovatelé je musí chytat holýma rukama, aby je nezranili.
Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem dnešním odchytem více než tří desítek pelikánů finišuje s přesunem zvířat z areálu safari do jejich zimovišť. Ze safari chovatelé do zimovišť přesunuli již na dvě stovky zvířat, řekla dnes mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
 

Odchyt pelikánů je každoročně náročný, ošetřovatelé je musí chytat holýma rukama, aby je nezranili. "Ti nejtěžší jedinci mají kolem 15 kilogramů, takže to není úplná legrace. Ptáci se také brání tím, že svým špičatým zobákem útočí na oči, takže ošetřovatelé musí být obezřetní a musí po odchytu rychle zobák zafixovat," řekla mluvčí.

Pelikáni do zimovišť směřují jako jedni z posledních z areálu safari, do zimoviště se přesunuly i dvě samice hrochů, které letos dvorská zoo získala. Dvorské safari, které je od letoška kulturní památkou, otevřelo své brány pro autobusy v roce 1989. Od začátku roku 2011 lze areálem projet po zhruba pěti kilometrech silnic vlastním vozem, od loňska je v provozu i lví safari. Dvorská zoo chce v příštích letech vybudovat nové zimoviště zvířat přímo u areálu, aby odpadl složitý transport do současných zimovišť.

V areálu zoo na konci října skončil tradiční Týden duchů, na prosinec připravuje zahrada zahájení akce Vánoce v zoo, kdy je možné projít vánočně vyzdobeným areálem zahrady, letos se poprvé v zoo uskuteční adventní trhy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist