https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dym-z-lesnich-pozaru-trapi-obyvatele-na-ruskem-dalnem-vychode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dým z lesních požárů trápí obyvatele na ruském Dálném východě

10.8.2023 00:26 | JAKUTSK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Rusku zahalil dým z rozsáhlých lesních požárů město Jakutsk na Dálném východě a trápí jeho obyvatele, informuje agentura Reuters. Kvůli němu totiž nelze ani v těchto letních dnech větrat a ke slovu se dostávají roušky.
 

Kvůli hořícím lesům vyhlásilo pohotovost sedm ruských regionů, uvádí podle Reuters ruská lesní správa. Do likvidace lesních požárů je zapojeno asi 4000 lidí. Nejvíce zasaženým regionem je právě Jakutsko (oficiálně republika Sacha), následované Chabarovským a Krasnojarským krajem a Amurskou oblastí, které taktéž leží na východě Ruska v jeho asijské části.

V Jakutsku zuří 111 požárů, které dohromady zaujímají plochu 1800 kilometrů čtverečních, sdělil Reuters regionální ministr životního prostředí Andrej Konopljov. Pro srovnání - požár, který loni vypukl v Českém Švýcarsku, zasáhl plochu kolem 1000 hektarů (deseti kilometrů čtverečních).

Obyvatelka Jakutsku Ljubov Kolesovová agentuře Reuters řekla, že kvůli požárům nelze větrat. "Kvůli smogu nemůžeme otevřít okna doma ani v autě. Jenom lidé s klimatizací nebo větráky jsou na tom lépe. Venku je to vlastně trochu lepší, protože dnes je větrno. Ale pokud jste zavření na jednom místě nebo doma, tak to není moc pohodlné," popsala.

V Rusku leží pětina světových lesů. Ruská tajga, tvořená lesy s převahou jehličnanů a bříz, pokrývá plochu asi čtyřikrát větší, než je území Indie, podotkl Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist