https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ebrd-pomuze-s-financovanim-programu-sapard
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EBRD pomůže s financováním programu SAPARD

30.4.2001 13:22 | PRAHA (ČIA)
Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) by mohla významně pomoci čekatelům na finanční prostředky z Evropské unie v rámci programu SAPARD. Jak totiž dnes pro ČIA uvedl ředitel pražské pobočky EBRD Jacob Sadílek, banka v současné době intenzivně hledá formu předfinancování projektů, které na evropskou podporou ze SAPARDu dosud marně čekají. Původní představa přitom počítala se zdroji z EU již v loňském roce, díky administrativním průtahům však není příliš pravděpodobné čerpání pomoci z EU ani letos. Komisař EU pro zemědělství a rybolov Franz Fischler ostatně již před časem avizoval možnost odkladu čerpání zdrojů z EU až na rok 2003.
 

Víceletý program SAPARD je určen kandidátským zemím, cílem je především obnova a rozvoj venkova. Program je rozložen na období 2000 až 2006, na každý rok je pro jednotlivé kandidátské země vyčleněna konkrétní stabilní částka, v případě ČR se jedná o 22 445 milionů eur. EBRD se však podle Sadílka hodlá angažovat i v dalším programu, který by mohl spolufinacovat v ČR zemědělskou prvovýrobu. "Chtěli bychom být nápomocní v rozvoji trhu se skladními listy," konstatoval Sadílek. Skladní listy by přitom mohly do zemědělství přinést ročně zdroje ve výši zhruba dvou miliard korun. Výhodou tohoto cenného papíru pro banky je jeho vysoká likvidita, protože je kryt konkrétní zemědělskou komoditou stanovené kvality. Výhoda použití skladních listů pro zemědělce spočívá v možnosti financovat provozní náklady v průběhu celé sezóny, tedy z příjmů po sklizni.

Zákon o skladních listech schválila poslanecká sněmovna loni na podzim. Na Slovensku funguje institut skladních listů v praxi od roku 1999 a do zemědělství přináší zdroje v objemu zhruba miliardy slovenských korun ročně.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist