https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ebrd-poskytla-vice-nez-jednu-miliardu-ceskemu-teplarenstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EBRD poskytla více než jednu miliardu českému teplárenství

9.2.2001 17:00 | PRAHA (ČIA)
Úvěr ve výši téměř jedna miliarda korun poskytla Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) spolu s pražskou pobočkou Commerzbank na rozvoj služeb v oblasti teplárenství a zároveň pro zvýšení ochrany životního prostředí v ČR. Úvěr získala firma Harpen ČR, s. r. o., která je dceřinou společností německé Harpen AG se sídlem v Dortmundu. Spolu s příspěvkem mateřské firmy přijdou do ČR prostředky v celkové výši necelých 1,4 miliardy korun. ČIA to dnes sdělil jednatel společnosti Harpen Miro Michalec.
 

Z této půjčky budou financovány projekty pro zefektivnění výroby a rozvodu tepla v rámci nově budovaných a rekonstruovaných soustav centralizovaného zásobování teplem zejména v městských aglomeracích. Jedná se o vůbec první investici EBRD do této sféry v ČR. Vedoucí Týmu pro efektivní výrobu energie Jacquelin Ligot k věci řekl: "Peníze od EBRD pomohou firmě Harpen k tomu, aby ve svých lokalitách i nadále vyráběla teplo a teplou užitkovou vodu s nejnižšími provozními náklady. Ty peníze dáváme s radostí, vždyť podporujeme významný projekt soukromé firmy v oblasti, které dosud dominují státní či polostátní podniky."

Společnost Harpen ČR investovala do této sféry v České republice za poslední tři roky již více než 700 milionů korun. Účast EBRD představuje záruku pro společnost Harpen, že současný trend liberalizace teplárenského trhu přetrvá i do budoucích let.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist