https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eco-cycle-co-je-bezodpadove-hospodarstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Eco-cycle: Co je bezodpadové hospodářství?

21.6.2004 10:12 | PRAHA/BOULDER (EcoMonitor)
Nejen ve Spojených státech je v současnosti systém výroby přímočarý a nepředpokládá konečnost přírodních zdrojů. To přináší obrovské škody na životním prostředí, mýcení lesů, povrchovou těžbu a hloubkové vrty. Kvůli průmyslové činnosti dochází k rozsáhlým erozím půdy, ztrátě přirozených lokalit mnoha živočišných druhů a znečišťování ovzduší, vod a půd. To všechno zaplatí daňoví poplatníci ze svých kapes.
 

Přerozdělování financí vybraných na daních podporuje ničení přírodních zdrojů ve třech fázích. Při těžbě surovin, ze kterých se později vyrábí spotřební zboží, se firmám dostává úlev na daních a jsou podporovány ze strany vládních agentur. Ve druhé fázi, když dochází ke znečišťování ovzduší či vod jako dopadu průmyslové výroby, daňoví poplatníci přispívají na vládní programy boje proti špatnému životnímu prostředí. Ve třetí fázi, na konci doby životnosti výrobku, platí občané za bezpečné skládky, ze kterých nebudou unikat jedovaté látky do spodních vod, a za odsiřovací zařízení spaloven odpadů. Do doby, než byla uzavřena obecní skládka v Boulderu v Coloradu, přispěli každý rok občané částkou 400 000 dolarů na ochranu spodních vod.

Myšlenka bezodpadového hospodářství se inspiruje v přírodním cyklu, kde nic takového jako odpad neexistuje. Proto je potřeba přestat chápat použité materiály jako obtěžující odpadky, ale naopak jako hodnotný zdroj. Odpady představují nové pracovní příležitosti, obchodní možnosti a v neposlední řadě jsou surovinou pro nové výrobky. Přijetí systému nulového odpadu znamená posun v mnoha oblastech, sociálních i technických, s hlavním zaměřením na otázku využití jedinečného přírodního bohatství od zamýšleného nového produktu až po jeho likvidaci.

Základním pilířem je posun daňových úlev od průmyslové výroby, která plýtvá zdroji a produkuje znečištění, k podpoře takových typů hospodaření, které je příznivé k životnímu prostředí. Více než sto let podporují federální zákony USA průmyslovou společnost a stimulují výrobu z jedinečných přírodních zdrojů. S tím jde ruku v ruce fakt, že cena stále zcela neodráží skutečné náklady a škody na životním prostředí způsobené dobýváním surovin, výrobou, dopravou i likvidací výrobků. Proto je důležité zabránit vzniku odpadů. Každý komerční produkt by ještě před zavedením do výroby měl splňovat ekologické standardy - co nejmenší použití surovin, znovu využitelné materiály, netoxické součásti vhodné k recyklaci nebo biologicky odbouratelné. Zároveň předpokládá odpovědnost firem za své produkty i po skončení jejich životnosti, která jinak zůstává pouze na spotřebiteli.

Díky započítaným skutečným nákladům bude v budoucnu výhodnější investovat do center recyklace než do zakládaní skládek a výstavby spaloven. Centra, ve kterých se bude třídit odpad, aby z něj vznikly opět použitelné suroviny, přilákají investory. To bude výrobce mnohem více motivovat k recyklování než k plýtvání s odpady. Tento způsob chování přinese úlevy na daních, více práce a zdravější prostředí. Plýtvání přírodními zdroji a přílišné odpady také přinášejí plýtvání pracovní silou. Podle zprávy "Odpady a recyklace v USA 2000" jedna tuna materiálu, která je roztříděna a recyklována, přinese desetkrát více pracovních příležitostí než tuna odpadu odvezeného na skládku nebo do spalovny. Bezodpadové hospodářství by tak mohlo přinést dostatek práce, a tím i bohatství mnohým oblastem světa.

Podle textu eco-cycle Times 15. 6. 2004


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist