https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eea-hodne-se-stavi-vice-jezdi-mene-recykluje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EEA: Hodně se staví, více jezdí, méně recykluje

18.6.2004 15:35 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) nedávno představila souhrnnou zprávu o stavu životního prostředí v Evropě s názvem EEA Signals 2004. Věnuje se mimo jiné dopadu civilizace, dopravy a spotřeby na život lidí v členských zemích EU.
 

EEA si vede statistiky o celkové spotřebě zdrojů v evropských zemích - cílem Unie je oddělit využití zdrojů od ekonomického růstu. Přímá spotřeba materiálů od roku 1980 mírně stoupla, ale od druhé půli 90. let zůstává víceméně konstatní, přičemž neobnovitelné zdroje tvoří 75 % spotřeby. Jejich největší podíl, asi 40 %, představují stavební materiály - nerosty. Pro mnohé čtenáře bude překvapením, že spotřeba fosilních paliv od 90. let mírně klesá.

S rostoucí spotřebou stavebních hornin souvisí i zvyšující se počet zastavěných ploch, vznikají mnohem rychleji než přibývá populace v Evropě. Mnoho staveb vzniklo na úkor zemědělské či lesní půdy. EEA očekává další stavební expanzi, ať už kvůli poptávce po nových silnicích, snižování počtu lidí v jedné domácnosti, či stěhování lidí z venkova do měst za prací.

Tyto faktory, společně s růstem tzv. satelitních městeček, také úzce souvisí s dopravou. Lidé se potřebují dostat z práce a do práce. Autem je to nejen pohodlné, ale na venkově často i jediné možné řešení. EEA by ráda dosáhla, aby se do cen paliv promítly i tzv. externality, tedy dopady na životní prostředí. Zároveň však upozorňuje, že přes všechny snahy se ceny pohonných hmot posledních dvacet let pohybují na stejné úrovni.

Proto Agentura doporučuje i formu investičních pobídek, které povedou k inovacím směrem k čistší, bezpečnější a tišší dopravě, což by následně pomohlo dopady na životní prostředí snížit. Země jako Velká Británie, Německo nebo Rakousko uvažují o variabilní výši mýtného na dálnicích podle vzdálenosti, kam kamiony míří.

Výrazným negativním trendem je také stále rostoucí množství vyprodukovaného obalového odpadu. Ačkoliv podíl recyklace v posledních deseti letech vzrostl a v roce 2001 dosahoval 53 %, stále ještě končí v průměru 40 % obalového odpadu na skládkách. Zbylých sedm procent je spáleno ve spalovnách s využitím tepelné energie.

S recyklací obalového odpadu je na tom z dosavadních členských zemí nejlépe Německo (76 %), Belgie, Rakousko, Švédsko, Lucembursko, Dánsko a Nizozemí, které už překročily cíl stanovený pro rok 2008: recyklovat víc než 55 % obalů. Naproti tomu Irsko, i přes své snahy se zpoplatněním igelitových sáčků v supermarketech, je černou ovcí Unie - recykluje pouze 27 % obalového odpadu.

Irsko je na tom tedy s recyklací dokonce hůř než Česká republika, Maďarsko nebo Slovinsko, které recyklovaly v roce 2002 více než 30 % obalů. Slovensko podle grafu EEA recykluje asi 22 % obalů, méně než průměr mezi novými členskými zeměmi.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist