https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eea-v-evrope-dostavaji-zabrat-hlavne-ryby-a-puda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EEA: V Evropě dostávají zabrat hlavně ryby a půda

29.5.2002 19:10 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Populace některých druhů ryb a nezastavěná půda patří mezi nejvíce ohrožené přírodní zdroje Evropy. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou minulou středu zveřejnila Evropská agentura životního prostředí (European Environment Agency - EEA). Naopak příznivě ovlivnit se podařilo znečištění ovzduší a vod a omezena byla také produkce skleníkových plynů.
 

I přes mírné zvýšení v roce 2000 jsou nyní emise skleníkových plynů v Evropské unii (EU) o 3,5 procenta nižší než v roce 1990 a podstatně snížit se podařilo i emise některých dalších látek znečišťující ovzduší. Díky velkému množství nově vybudovaných čističek odpadních vod byla omezena i míra znečištění řek a nádrží. Zpráva Ekologické signály 2002 také upozorňuje na skutečnost, že ačkoliv celkové množství produkovaných odpadů v EU roste, tempo růstu objemu odpadu se zdá být pomalejší než tempo růstu hospodářství.

O pozitivní vývoj se ovšem podle zprávy nezasloužily všechny země stejnou měrou a stejné rozdíly panují i mezi jednotlivými hospodářskými odvětvími. Především v oblasti rybolovu není podle zprávy situace udržitelná. Přestože celková kapacita rybářské flotily poklesla, je stav řady z obchodního hlediska významných evropských populací ryb na pokraji zhroucení. To si ostatně uvědomuje i Evropská komise, která včera schválila návrh reformy společné unijní politiky pro rybolov, v němž počítá s výrazným omezením počtu pracovních míst v tomto oboru.

Pod velkým tlakem je také půdní fond. V posledních dvaceti letech se totiž ve větších evropských státech o pětinu rozrostla zastavěná plocha, v zemích EU přitom počet obyvatel vzrostl o pouhých šest procent. Volná území se stávají obětí hlavně živelného růstu měst a rozšiřování dopravních cest.

Co se týká zeměpisného rozlišení, výkonný ředitel EEA Domingo Jimenez-Beltran vidí rozdíl mezi přístupem zemí na jihu a na severu kontinentu. Země středomořské oblasti jsou podle něho v ochraně životního prostředí méně důsledné. Státy jako Španělsko, Itálie a Portugalsko svou spotřebu energie zvyšovaly rychleji než svou ekonomickou výkonnost, což vedlo k velkému nárůstu emisí jimi vypouštěných skleníkových plynů. "Jižní Evropa tvrdošíjně setrvává u nezdravého způsobu života," říká Jimenez-Beltran.

Od prvních Evropských signálů, které EEA vydala před dvěma lety, nedošlo ve stavu životního prostředí k žádným významnějším změnám. Jimenez-Beltran tvrdí, že význam zpráv spočívá spíše v rozeznávání aktuálních trendů a ve včasném varování před potenciálními hrozbami, než v monitorování nějakých závratných změn. Jaké signály tedy vyvozuje z letošní zprávy?

Ty hlavní se týkají nakládání s energiemi. Ačkoliv je využívání energie v EU nyní účinnější než dříve, její spotřeba se rozhodně nesnižuje. Celkový nárůst spotřeby zejména elektřiny naopak brání úspěšnějšímu prosazování energií z obnovitelných zdrojů. Dosud je také často přehlížen podíl domácností na vzniku nežádoucích vlivů na životní prostředí. Dochází sice ve větší míře k rozšiřování informací o životním prostředí, například o úsporách energie, a k označování ekologicky šetrných výrobků, dopad takových aktivit však stále zůstává zanedbatelný.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist