https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eib-pujcila-210-milionu-eur-na-obchvat-plzne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EIB půjčila 210 milionů eur na obchvat Plzně

27.6.2002 18:42 | PLZEŇ (ČIA)
Půjčku ve výši 210 milionů eur na převedení tranzitní dopravy z Plzně poskytne České republice Evropská investiční banka (EIB). Úvěrovou smlouvu dnes na plzeňské radnici podepsali vedoucí odboru EIB pro Českou republiku a Slovensko Jean Vrla a ministr financí Jiří Rusnok. K odklonu tranzitní dopravy po dálničním obchvatu má dojít počátkem roku 2004.
 

Podle Rusnoka získá Česká republika úvěr od EIB za velmi výhodných podmínek. Částka, která v přepočtu dosahuje výše 6,4 miliardy korun, je zatížena úvěrovými náklady ve výši 4,8 miliardy korun. Čerpání začne ještě letos. Stát bude dluh vůči EIB splácet v letech 2009 až 2025. "Doufám, že bude ze strany státu tendence splatit úvěr dříve než do roku 2025," upřesnil Rusnok s tím, že návratnost investice odhaduje na 10 let. "Díky půjčce ušetříme za opravy poničených silnic v Plzni, spotřebu paliv, energie, nemluvě o zdraví," dodal.

EIB může poskytnout finance do výše padesáti procent celkových nákladů. V případě obchvatu Plzně dosahují tyto náklady 12 miliard korun, polovina je hrazena úvěrem EIB, druhou část pokryje Státní fond dopravní infrastruktury. Primátor Plzně Jiří Šneberger označil podpis smlouvy za historický mezník, který umožní to, po čem všichni obyvatelé Plzně už léta touží. Západočeskou metropolí denně projede 3,5 tisíce kamionů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist