https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-se-zajima-o-navyseni-podpory-kombinovane-vyrobe-energii-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EK se zajímá o navýšení podpory kombinované výrobě energií v ČR

29.1.2019 17:22 | PRAHA (ČTK)
Elektrické vedení
Elektrické vedení
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise se zajímá o navýšení podpory tuzemským zdrojům kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET), takzvaným kogeneracím. Uvedl to mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort. ERÚ v prosinci oznámil, že na základě nového cenového rozhodnutí dostanou zdroje KVET v roce 2019 asi o 900 milionů korun vyšší podporu než úřad plánoval v cenovém rozhodnutí z konce září. Odůvodnil to mimo jiné růstem cen primárních paliv. Plánovaná podpora těchto zdrojů by tak letos měla činit zhruba 2,1 miliardy korun.c
 

"Očekáváme, že se podaří prokázat, že podpora byla vypsána v souladu s českými i unijními pravidly. Upřesníme, že samotné dotazy Evropské komise jsou v tuto chvíli neformální povahy, nezakládají se na hloubkových analýzách, ale na článku z českého periodika, který v Bruselu zachytil mediální monitoring," uvedl dnes Kebort. Na údajný nesouhlas některých zaměstnanců úřadu se změnou cenového rozhodnutí v prosinci upozornily Lidové noviny.

Kebort uvedl, že Česko v jednání s Evropskou komisí v tomto případě zastupuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). "V souvislosti s dotazy Evropské komise ERÚ nabídl ÚOHS plnou součinnost a potřebné podklady odeslal již v pátek 25. ledna 2019," dodal. "Mohu potvrdit, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel dotazy Evropské komise týkající se změny cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu pro KVET. Věc jde přes nás, neboť v záležitostech veřejné podpory vždy komunikuje s Evropskou komisí za Českou republiku výhradně ÚOHS," doplnil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) poukázalo na to, že ERÚ je pro oblast energetiky nezávislou národní regulační autoritou. "MPO nemůže do jeho činnosti a ani do jeho cenových rozhodnutí vstupovat a ani je ovlivňovat. Oblast veřejné podpory je zákonem svěřena do kompetence koordinačního orgánu, a tím je v ČR Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," sdělil dnes ČTK mluvčí ministerstva Milan Řepka.

Radní ERÚ Vladimír Vlk před Vánoci krok úřadu hájil obavami, že bez systémové podpory by byla současná tendence růstu nákladů pro kogenerační výrobny likvidační. "Pocítili by to samozřejmě spotřebitelé tepla, kterým by vzrostly ceny," podotkl. Regulační úřad tehdy uvedl, že 1,7 milionu tuzemských domácnosti je napojeno na soustavy zásobování teplem. Významnou roli podle něj přitom hrají teplárny, které využívají kombinované výroby elektřiny a tepla. Se započtením inflace se nová výše podpory dostává na úroveň roku 2013, doplnil ERÚ.

Dotace takzvaným podporovaným zdrojům energie, mezi které KVET patří, vyplácí od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních letech. Stát v posledních letech každoročně přispívá z veřejných peněz dotací 26,2 miliardy korun, zbytek zaplatí převážně spotřebitelé ve fakturách za elektřinu.

Členy rady ERÚ jmenuje a odvolává vláda na návrh ministerstva průmyslu a obchodu, plně obsazená má pět členů. Média v posledních měsících uváděla, že v radě panuje napětí mezi dvěma tábory radních. To vyústilo v rezignaci předsedy rady Vratislava Košťála, který odstoupil ke konci loňského listopadu. Důvodem podle něj byly právě spory v radě. Zájemci o volné místo v radě se mohou hlásit do konce ledna.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist