https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-vycleni-1-miliardu-eur-na-pitnu-vodu-pre-rozvojove-krajiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EK: Vyčlení 1 miliardu eur na pitnú vodu pre rozvojové krajiny

24.4.2003 14:41 | BRUSEL (SITA/Reuters)
Európska komisia (EK) sa v stredu zaviazala, že vyčlení 1 miliardu eur pre rozvojové krajiny, aby im umožnila prístup k zdrojom pitnej vody. Charitatívne organizácie zároveň vyjadrili svoje obavy, že byrokratické procedúry by mohli zapríčiniť zdržanie projektu. V rozvojových krajinách sa nachádzajú dostatočné zásoby pitnej vody, napriek tomu každoročne umierajú milióny ľudí pre choroby zapríčinené pitím kontaminovanej vody a na následky slabej hygieny.
 

Komisia, výkonný orgán Európskej Únie (EÚ), uviedla, že návrh na vytvorenie fondu predloží všetkým členským štátom EÚ a prostriedky z neho by mali smerovať hlavne do Afriky a oblastí Pacifiku a Karibiku. "Voda je základom života na Zemi, napriek tomu musí príliš veľa ľudí žiť bez istoty, že tento základný zdroj budú mať k dispozícii," uviedol prezident EK Romano Prodi. Z fondu by mohli krajiny získať prostriedky na projekty s cieľom zabezpečenia dodávok vody do oblastí, ktoré sú na to odkázané a zároveň by mohli byť poskytované pre vlády týchto krajín ako forma technickej výpomoci. Zabezpečenie vody je popri pláne znížiť počet ľudí žijúcich pod hranicou chudoby do roku 2015 na polovicu základným cieľom OSN.

Britská charitatívna organizácia Oxfam však namieta, že EK už v minulosti ohlásila rôzne rozvojové projekty, ale nahromadené peňažné prostriedky nakoniec neboli využité pre komplikovanosť byrokratických procedúr potrebných na ich zužitkovanie. "V princípe vítame rozhodnutie komisie. Problém je však v tom, kedy tieto peniaze naozaj poslúžia na určený cieľ," uviedol riaditeľ Oxfamu Jo Leadbeater. Hovorca EK dodal, že komisia vykoná potrebné kroky, aby zabezpečila, že peniaze na projekty spojené s vodou budú v riadnom čase uvoľnené a tiež navrhla vytvorenie agentúry, ktorá by fond spravovala.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist