https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-znovu-setri-nedovolene-argentinske-subvence-na-dovoz-bionafty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EK znovu šetří nedovolené argentinské subvence na dovoz bionafty

31.1.2018 23:28 | PRAHA (ČTK)
Evropská komise znovu prošetří údajné nedovolené argentinské vládní subvence na dovoz bionafty. Podle dnešního evropského věstníku tak reaguje na prosincovou stížnost Evropské rady pro biopaliva (EBB). Evropská unie v minulosti uvalila na dovoz bionafty z Argentiny vysoké clo, ale jihoamerická země se proti tomuto kroku úspěšně bránila u Světové obchodní organizace (WTO).
 

Argentina je spolu s Indonésií hlavním producentem a vývozcem bionafty na světě a bývala hlavním dodavatelem bionafty do EU. EU v roce 2013 uvalila antidumpingová cla na dovoz bionafty z obou zemí s odůvodněním, že údajně vyvážejí do EU bionaftu pod výrobními náklady. Argentina se kvůli tomu obrátila na WTO.

Ta jí dala za pravdu a EU se jejímu rozhodnutí podřídila. Sazby z roku 2013 v září 2017 snížila na 4,5 až 8,1 procenta z 22 až 25,7 procenta.

Věstník uvádí, že komise nyní nalezla dostatek důkazů, aby mohla uznat oprávněnost stížnosti EBB. Argentinští dovozci tak údajně těží z uměle nízkých cen služeb a surovin, jako je sója, zvýhodněných půjček nebo odpouštění daní.

Šetření může trvat až 13 měsíců. Evropská unie je oprávněná zavést už po devíti měsících prozatímní cla, připomněla agentura Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist