https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekocentra-chteji-ukazat-ucitelum-jak-ucit-venku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekocentra chtějí ukázat učitelům, jak učit venku

2.1.2019 00:47 | KNĚŽICE (ČTK)
Ekocentrum Chaloupky z Kněžic na Jihlavsku chce rozšířit síť lektorů, kteří budou vzdělávat učitele v zahradní pedagogice. / Ilustrační foto
Ekocentrum Chaloupky z Kněžic na Jihlavsku chce rozšířit síť lektorů, kteří budou vzdělávat učitele v zahradní pedagogice. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekocentrum Chaloupky z Kněžic na Jihlavsku chce rozšířit síť lektorů, kteří budou vzdělávat učitele v zahradní pedagogice. Dohodlo se na tom se zástupci dalších dvaceti středisek ekologické výchovy v České republice. Chtějí mimo jiné ukázat učitelům, že venku se dá učit jinak a lépe. Výuka ve venkovním prostředí přitom není vhodná jen pro přírodopis a podobné nauky, s úspěchem tam lze učit český jazyk, matematiku, dějepis i ostatní předměty.
 

Ekoncentra tak společně reagují na nedávno zveřejněná zjištění České školní inspekce, podle níž úroveň skutečného vzdělání dramaticky pokulhává za stanoveným rámcovým vzdělávacím programem (RVP) z důvodu předimenzovaného obsahu. Podle inspekce chybí také metody, které u dětí vzbuzují zájem o vzdělání a prohlubují jejich znalosti. Školy nedělají badatelské metody a zážitkové učení, a to by se mělo změnit, řekl zástupce ředitele společnosti Chaloupky Martin Kříž.

"Smyslem naší iniciativy je ukázat učitelům, že venku se učí jinak a lépe," uvedl Kříž. Světové průzkumy podle něj ukázaly, že až 80 procentům dětí styl klasické výuky spojené se sezením v lavicích nevyhovuje. "To, že píší rukou, propojí mozkové hemisféry jen velmi málo, zatímco pohyb venku je mnohem účinnější," soudí.

Podle informací zveřejněných v prosincovém bulletinu České školní inspekce dosahuje očekávaných výstupů daných RVP v českém jazyce jen asi šest procent škol a v matematice dokonce jen 0,62 procenta škol. Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal v dokumentu uvádí, že českému školství chybí formy výuky, při kterých by se děti mohly víc zapojit, jako je týmové řešení problémů nebo badatelská metoda výuky. Jde o metody, kterou pode Kříže prosazuje iniciativa Učíme se venku.

Ekocentra se prozatím soustředila na výukové programy pro děti. To ale podle Kříže nestačí, teď chtějí vzdělávat přímo pedagogy. "Zřejmě to postavíme na síti školních zahrad, budou to střediska s proškolenými lektory, kteří budou umět učitele naučit, jak učit venku," řekl Kříž. Ideálně by každá z asi 3000 českých škol měla mít svého proškoleného pedagoga. V prvním roce fungování se budou lektoři soustředit na vzdělávání pedagogů na prvním stupni základních škol a na vychovatele pracující ve školních družinách.

Na pedagogických fakultách se podle Kříže zahradní pedagogice příliš prostoru nedostává. Měnit se to snaží organizace Otevřeno, se kterou ekocentra spolupracují. "Enviromentální pedagogika na fakultách funguje asi deset let, ale je to jen popelka. Přihlásí se tam minimum lidí, je to nepovinný předmět," řekl Kříž. Výjimkou je podle něho Jihočeská univerzita, kde je možné vystudovat obor ekologická výchova.

Projekt Učíme se venku vznikl asi před rokem, zapojují se do něho školy z celé republiky. Jeho součástí je i časopis Školní zahrada, který už odebírá přes 800 škol. Za zahradní pedagogiku letos Chaloupky získaly cenu Eduína oceňující inovaci ve výuce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist