https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekofilm-v-brne-krome-projekci-nabidne-vystavy-besedy-i-rodinny-den
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekofilm v Brně kromě projekcí nabídne výstavy, besedy i rodinný den

18.10.2021 01:20 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí Ekofilm, který se v Brně uskuteční od poloviny týdne, si zájemci budou moci opět užít naživo. Festival nabídne 25 soutěžních filmů i další nesoutěžní, koncert, výstavy, besedy i rodinný den, informoval mluvčí akce Vratislav Vozník. Loňský ročník se kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru uskutečnil především v online podobě.
 

V pořadí 47. ročník festivalu se uskuteční od 20. do 23. října, letos s podtitulem Adresa: Země. Akci zahájí beseda Zelená architektura: místo pro život ve 21. století, muzikanti v ulicích Brna odění do triček Ekofilmu a koncert kapely Brass Avenue.

"Úvodní besedu jsme záměrně koncipovali tak, aby se k tématu zelené architektury a bydlení ve 21. století mohli vyjádřit ekonomové, akademici, politici i lidé přímo z byznysu. V posledních stoletích jsou to především lidé, kdo planetu nejvíc přetváří a upravují pro své použití. Jenže bez zdravé krajiny, bez prostoru pro živočichy i rostliny nebo bez přírodních zdrojů bude naše planeta jen těžko místem, kterému můžeme říkat domov,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ministerstvo festival spolupořádá.

Projekce se uskuteční v Univerzitním kině Scala, promítat se bude také v sále společenského centra Úřadu městské části Brno-střed. Finálová pětadvacítka snímků letos vzešla z 207 přihlášených snímků. Mezi soutěžními snímky dominují Česká republika a Německo se sedmi filmy, se třemi kandidáty následují Spojené státy americké. Po jednom zástupci mají Finsko, Indie, Itálie, Keňa, Moldavsko, Rusko, Španělsko a Švédsko. V kinosálech se ale představí také tvůrci z Íránu, Austrálie, Slovinska nebo Norska.

Nejviditelnější křižovatkou festivalu se stane náměstí Svobody, kterému bude po dobu trvání festivalu dominovat Ekodóm, velký stan netradičního kopulovitého tvaru. Nabídne většinu doprovodných workshopů. V doprovodném programu budou i diskuse a besedy s odborníky, s laureáty Ceny Josefa Vavrouška, filmovými tvůrci a dalšími hosty. Besedy se uskuteční především na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Vstup na festival a jeho veškerý program je zdarma. Diváci se ale musejí zaregistrovat na webových stránkách festivalu www.ekofilm.cz a na jednotlivé pořady si zarezervovat vstupenku.

Loni získal hlavní cenu festivalu ruský snímek režisérů Dmitrije Špilenoka a Vladislava Grišina "Losos nerka. Červená ryba". Zachycuje křehkou rovnováhu přírodních ekosystémů. Festival poznamenala protikoronavirová opatření, kdy se v polovině října uskutečnil jen v omezené míře. V sálech se ani nemohly promítat soutěžní filmy. Organizátoři ale zajistili alespoň možnost zhlédnout je později online.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist