https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekolist-cz-je-na-internetu-20-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekolist.cz je na internetu 20 let

4.12.2017 13:42 | PRAHA (Ekolist.cz)
Předchozí grafický výzor Ekolistu.
Předchozí grafický výzor Ekolistu.
Zdroj | Ekolist.cz
„Mezi jednou až třetí hodinou v noci jsme uvedli do provozu tyto nové stránky EkoListu po drátě, jak jsme se je (po určitých diskusích) rozhodli nazvat,“ napsal 1. prosince 1997 první šéfredaktor Ekolistu Radek Svítil. To byla doba vytáčeného internetu, který redakci mnohokrát vytočil k nepříčetnosti.
 

Od té doby uplynula spousta času. Redakcí prošly desítky lidí, z nichž někteří se dál věnovali či stále věnují kariéře novinářů a novinářek. Ať se daří!

Ekolist po drátě se v září 2007 přejmenoval na Ekolist.cz. Radek Svítil přestal být šéfredaktorem Ekolistu v roce 2008 a stal se součástí České geologické služby. Po něm převzal kormidlo Hugo Charvát, ale jen do okamžiku, kdy jsme (po bolestivé diskuzi) ukončili vydávání tištěné verze EkoListu (mimochodem, tištěnou verzi Ekolistu (dříve také známý jako Pecka) jsme vydávali už kolem roku 1992).

Po ukončení tištěného Ekolistu se v rámci sloučení redakcí tištěného a internetové Ekolistu stal šéfredaktorem Jan Stejskal, který Ekolistu.cz vtiskl novou grafickou podobu a za jeho šéfování měla redakce také největší počet redaktorů - šest, včetně Honzy Rybáře, který v Ekolistu působil v rámci Roku jinak. To byly zlaté roky Ekolistu, kdy jsme stíhali psát zajímavé články, sledovat dění ve sněmovně i v zahraničí, nabízeli ekoporadenský servis a knihomolům i báseň pro tento měsíc.

Kromě tučných let postihla Ekolist i léta hubená. Postupné snižování počtu redaktorů a ořezávání nabízeného informačního servisu. V létě 2013 kvůli tomu odchází Jan Stejskal, aby se věnoval svému snu coby šéf zahraničních projektů královéhradecké zoo. Jeho nástupcem se stal opět Hugo Charvát, který vedl Ekolist další rok, než i on odešel za pravidelným příjmem na Úřad vlády.

V září 2014 převzal šéfredaktorování řádně prořídlé redakce autor těchto řádků, který vede Ekolist dodnes. Za jeho éry se podařilo přestěhovat z mnoho let dočasné redakce ve sklepě v Malířské ulici do důstojné prostory s denním světle v Letohradské ulici. Takto napsané to zní banálně, ve skutečnosti to byla svým způsobem revoluce.

Jak se Ekolistu.cz nyní vede? Nadechuje se k tomu, aby se konečně odrazil ode dna. Udržet provoz i malé redakce je vcelku nákladná záležitost. Část provozu uhradí granty, část získáme z prodeje reklamy, část daruje vydavatel Ekolistu Pavel Činčera osobně. Nezbytnou složkou příjmů je i vlastní výdělečná činnost vydavatele. A pokud máte někdy pocit, že redaktoři Ekolistu spí, protože se na Ekolist nic moc neděje, tak věřte, že nespí. Daleko spíš pracují na nějakém výdělečném projektu, ze kterého se pak financuje provoz Ekolist. Ostatně, tento text vzniká ze zpožděním právě z tohoto důvodu. Ekolist měl dvacáté výročí už v pátek 1.12.

Důležitou složkou financování Ekolistu jsou dary od čtenářů.

Pokud máte pocit, že Ekolist má smysl, věnujte mu dar. A protože Ekolist.cz je vydáván neziskovou organizací, můžete si svůj dar odečíst z daní. Spolu s ním dostanete od šéfredaktora poděkování, které je každý rok jiné.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist