https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicka-hnuti-chystaji-stiznost-na-polskou-vladu-kvuli-smogu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologická hnutí chystají stížnost na polskou vládu kvůli smogu

10.2.2017 17:16 | PRAHA (ČTK)
Smog v posledních týdnech sužoval především obyvatele velkých polských měst, například Krakova, Vratislavi, Poznaně, Lodže či Katovic.
Smog v posledních týdnech sužoval především obyvatele velkých polských měst, například Krakova, Vratislavi, Poznaně, Lodže či Katovic.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čtyři ekologická hnutí se chystají podat stížnost k Evropské komisi na polskou vládu, která podle nich porušuje evropské normy na kontrolu znečištění ovzduší. Oznámila to dnes na tiskové konferenci, uvedly světové agentury. Polsko patří spolu s Bulharskem k zemím evropské osmadvacítky, které mají nejvíce znečištěné ovzduší. Řada polských měst se tuto zimu potýkala se smogem.
 

Smog v posledních týdnech sužoval především obyvatele velkých polských měst, například Krakova, Vratislavi, Poznaně, Lodže či Katovic. Ve Varšavě bývá většinou ovzduší lepší než na jihu země, letos byla situace špatná ale i v hlavním městě.

Hlavní příčinou smogu v Polsku je spalování nekvalitního uhlí i odpadků v domácích topeništích, uvedla agentura AP. Na znečištěném ovzduší se ale značně podílí i doprava a velké výrobní podniky.

Čtyři skupiny, které se věnují ochraně životního prostředí, ClientEarth, Greenpeace, Miasto jest Nasze (Město je naše) a Akcja Demokracja, dnes oznámily svůj plán stěžovat si na polskou vládu. Na podporu svého záměru hodlají příští týden sbírat po celém Polsku podpisy pod petici. Samotnou stížnost chtějí zastoupení Evropské komise ve Varšavě předložit příští pátek.

Podle aktivistů má znečištění v 38milionovém Polsku na svědomí 48.000 předčasných úmrtí ročně. Znečištění ovzduší v některých městech v určitých dnech přesahuje i míru znečištění v megalopolích, jako je Peking či Dillí. Polskou vládu ekologové obviňují, že dává přednost zájmům silné uhelné lobby před zdravím občanů.

Zlepšení kvality ovzduší především v průmyslové oblasti jižního Polska je také pravidelně tématem mezivládních jednání Česka s Polskem. Premiér Bohuslav Sobotka loni před dvoustrannými rozhovory s polskou premiérkou Beatou Szydlovou uvedl, že Moravskoslezský kraj "do značné míry trpí tím, že na polské straně zatím nebyla přijata potřebná opatření, zejména pokud jde o lokální topeniště".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist