https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicka-sdruzeni-vitaji-nesouhlas-mzp-k-vystavbe-vodnich-del-na-labi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologická sdružení vítají nesouhlas MŽP k výstavbě vodních děl na Labi

5.3.2002 19:44 | ÚSTÍ NAD LABEM/DĚČÍN (ČIA)
Za úspěch mnohaleté práce ekologických sdružení považují pondělní negativní stanovisko ministerstva životního prostředí k výstavbě vodních děl Malé Březno a Prostřední Žleb na dolním Labi představitelé sdružení Děti Země, Arnika a ústečtí Přátelé přírody.
 

"Proti výstavbě jezů vystupujeme už téměř deset let. Stali jsme se iniciátory stovek jednání s dalšími odpůrci výstavby. Z našeho popudu vznikla Mezinárodní aliance za zachování Labe v Čechách a v Sasku. Zde jsme oslovili více než deset nevládních organizací, které úspěšně apelovaly na saskou vládu," řekl dnes ČIA Jan Dostál z děčínské pobočky sdružení Arnika.

Záporné stanovisko Kužvartova úřadu a podporu zachování flory a fauny v oblasti dolního Labe vítá dopravní expert sdružení Děti Země Miroslav Patrik. Ten současně vyjadřuje obavy, že pondělní rozhodnutí ministerstva životního prostředí nemusí být konečné. "Snaha o kanalizování jediného přírodního úseku na Labi tu nadále hrozí. Dokladem toho jsou reakce ministra dopravy Jaromíra Schlinga," řekl dnes ČIA Patrik. K zastáncům výstavby vodních děl na Labi patří například současný předseda ČSSD v Ústeckém kraji a statutární zástupce krajského hejtmana Jaroslav Foldyna z Děčína.

Za úspěch svého dlouholetého snažení označuje nesouhlas ministerstva životního prostředí s výstavbou nízkoprahových jezů na dolním Labi také předseda sdružení Přátelé přírody z Ústí nad Labem Marian Páleník. Podle jeho slov se v minulých letech už několikrát na dolním Labi mezi Ústím nad Labem a Děčínem podařilo prokázat přítomnost bobra evropského a dalších vzácných živočichů a rostlin. Přátelé přírody ke své kampani proti výstavbě vodních děl používali mobilní výstavu, zachycující vzácné labské ekosystémy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist