https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-minibusy-zajisti-v-decine-nove-mestske-linky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické minibusy zajistí v Děčíně nové městské linky

25.4.2019 00:08 | DĚČÍN (ČTK)
V Děčíně začnou příští týden jezdit nové autobusové linky. Určeny jsou pro turisty a pro obyvatele těžko dostupných částí města. Nové linky zajistí pět ekologických minibusů. Dopravní podnik města Děčína je koupil díky evropským dotacím, které pokryly 85 procent nákladů.Včera to řekl ředitel dopravního podniku Bohumil Bárta.
 

"Jeden minibus stál 3,55 milionu korun," uvedl Bárta. Minibusy musí ročně najezdit nejméně 30.000 kilometrů, přibudou proto tři nové linky. "Jedna bude vnitřní okruh městem, která spojí jednotlivá centra a sportoviště, druhá bude turistická a spojí děčínský zámek a zoo a třetí propojí část města Na Vyhlídce a Horní Oldřichov, kde lidé přestoupí na městkou linku," upřesnil Bárta.

Podle primátora Jaroslava Hroudy (ANO) může být v budoucnu nákup ekologických minibusů cestou, jak nahradit velké autobusy v částech města, které jsou obtížně dostupné. Podle něj se zvyšuje například návštěvnost zámku nebo zoo a rozšiřují se obytné zóny v Bínově či Březinách, což jsou místa, na která se velké autobusy dostávají obtížně.

Projekt obměny vozového parku začal podle náměstka primátora Vladislava Rašky (Náš Děčín) už v roce 2007. Město peníze nyní získalo z evropského dotačního programu integrovaných územních investic (ITI), který slouží na severu Čech například na nákup bezemisních vozidel veřejné dopravy. "Je to projekt, do kterého se mohou přihlásit velká města, jmenovitě Chomutov, Most, Teplice, Ústí nad Labem a Děčín," řekl Raška.

Děčínský dopravní podnik má ve svém vozovém parku podle Bárty 55 autobusů, které na 15 linkách a dvou nočních přepraví 7,5 milionu cestujících ročně. Roční obrat má 180 milionů korun, podstatnou část tvoří obrat čerpací stanice. Samotný obrat za přepravu cestujících je 120 milionů korun. Roční dotace města činí 70 milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Barbora Silná
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist