https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-vitaji-prijeti-stockholmske-konvence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace vítají přijetí Stockholmské konvence

23.5.2001 11:25 | STOCKHOLM/PRAHA (EkoList)
Na znění celosvětové úmluvy o omezení či zákazu toxických látek, zvaných POPs (Persistent Organic Pollutants), se včera ve Stockholmu shodli delegáti konference OSN. Omezení látek z tzv. "toxické dvanáctky" odsouhlasili jednomyslně delegáti všech 127 zastoupených zemí, včetně České republiky. Mezi sto devadesáti ekologickými organizacemi, sdruženými v celosvětové síti IPEN (International POPs Elimination Network) jsou i Děti Země.
 

"Jsme hrdí na to, že ČR patří mezi země, které dnes Stockholmskou úmluvu na místě podepsali. Doufáme, že se stejnou rychlostí bude úmluva připravena k ratifikaci, že s ní parlament vysloví souhlas a vláda připraví národní plán k jejímu naplnění," radoval se z dnešního podpisu konvence předseda této organizace Jindřich Petrlík. Petrlík tak ocenil skutečnost, že ČR je mezi zeměmi, které se rozhodli přijmout Stockholmskou úmluvu tzv. aklamací.

Stockholmská konvence o omezení POPs vstoupí v platnost poté, co bude ratifikována parlamenty alespoň 50 signatářských zemí. "Obávám se, že to nebude dříve, než do roku 2004," řekl EkoListu Jindřich Petrlík. Česká vláda nedávno rozhodla o tom, že i ČR ke Stockholmské konvenci přistoupí. Očekává se, že Poslanecká sněmovna by měla konvenci ratifikovat do března příštího roku. Podle vedoucí české delegace ve Stockholmu a ředitelky odboru zahraničních vztahů českého ministerstva životního prostředí Martiny Motlové se její úřad bude snažit, aby ratifikace proběhla co nejrychleji.

Mezi látky, zařazené v tzv. "toxické dvanáctce", patří osm pesticidů, dvě průmyslové sloučeniny a dioxiny a furany, vznikající mimovolně v chemické výrobě a při spalování chlorovaných látek.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist