https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-zadaji-kuzvarta-aby-se-verejne-omluvil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace žádají Kužvarta, aby se veřejně omluvil

12.1.2002 18:00 | PRAHA (EkoList)
Zástupci osmi nevládních ekologických organizací požádali otevřeným dopisem ministra životního prostředí Miloše Kužvarta (ČSSD), aby se veřejně omluvil za své výroky, související s přípravou nového zákona o Národním parku Šumava (NPŠ) a aby "umožnil zprůhlednění hospodaření v NPŠ". Dopis obdržela redakce EkoListu dnes elektronickou poštou.
 

Ekologické organizace Hnutí DUHA, Arnika, Greenpeace, Český svaz ochránců přírody (ČSOP), Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ), Calla, Ekologický právní servis a Zelený kruh dopisem reagují na tiskovou konferenci k připravovanému zákonu, kterou Kužvart uspořádal ve čtvrtek 10. ledna a na tiskovou zprávu ministerstva životního prostředí (MŽP) z této konference.

Kužvart na ní velmi ostře reagoval na pozměňovací návrh, který k zákonu přednesl lidovecký poslanec Libor Ambrozek. Podle tohoto návrhu by po přijetí zákona měla hospodářská a další servisní činnost v NPŠ připadnout nově založené obecně prospěšné společnosti (o.p.s.), zatímco státní Správa NPŠ by vykonávala odborný dozor a státní správu v oblasti ochrany přírody a novou o.p.s. by úkolovala. Ministr Kužvart tento návrh označil za pokus o privatizaci a za otevření možnosti „vytunelovat národní park“. „Tato společnost by pak žila z toho, co by správně měla chránit,“ řekl Kužvart na tiskové konferenci.

Ekologické organizace se ve svém dopise ovšem za Ambrozkův návrh postavily a žádají od ministra veřejnou omluvu za jeho výroky. „V USA i v řadě evropských států, jsou k péči o chráněná území využívány veřejnoprávní organizace, které podle zadání příslušného orgánu státní správy vykonávají servisní služby,“ argumentují autoři dopisu. Jak řekla EkoListu už ve čtvrtek tisková mluvčí Hnutí DUHA Karolína Šůlová, návrh měl oddělit hospodářskou činnost v parku od její kontroly. „Zjednodušeně řečeno jde o to, že o pokácení stromů by rozhodoval někdo jiný, než kdo by je provedl,“ řekla Šůlová. Podle navrhovatele sporného pozměňovacího návrhu, poslance Ambrozka, je obava, že jde o pokus o privatizaci Šumavy, nepochopením. „Obecně prospěšná společnost by žádný vlastní majetek neměla, měla by jen majetek propůjčený do užívání státem a ten by ani nesměla půjčit žádné třetí osobě. Navíc by jen vykonávala úkoly, které by jí zadala Správa NPŠ,“ vysvětluje Ambrozek.

Ekologickm sdružením se jeho návrh líbí. „Považujeme jej za lepší než současný stav organizace správy NPŠ a za zásadně kvalitnější než pokus vašeho ministerstva o rozdělení správy parku,“ říká se v dopise. Podle autorů dopisu návrh, který Ambrozek předkládal, vypracovala skupina ekologických expertů ve spolupráci s krajinným ekologem a bývalým ministrem životního prostředí Ivanem Dejmalem. „Podle návrhu jediným, kdo může vytunelovat národní park, zůstává MŽP, pokud by se do jeho čela dostalo ochraně šumavské přírody nepřátelské vedení,“ tvrdí se v dopise ministrovi. „Toto teoretické riziko však existence o.p.s., v jejíž správní radě budou zastoupeny také obce a odborné instituce, snižuje na minimum,“ dodává text.

„Neznáme motivy, které vás vedou ke snaze zabránit schválení návrhu, který by zprůhlednil hospodaření parku a zvýšil jeho veřejnou kontrolu. Obáváme se však, že vaše útoky proti ekologickým organizacím, nezávislým médiím či ekologickému poslanci odvádějí pozornost od řešení problémů v národním parku,“ zdůvodňují signatáři nakonec, proč žádají ministrovu veřejnou omluvu.

Reakci ministra Kužvarta se nám dnes bohužel získat nepodařilo. „Já se dozvídám o tom dopise od vás, ještě v pátek večer jsem ho v poště neměla,“ řekla EkoListu tisková mluvčí MŽP Rita Gabrielová. Ministr bude podle jejích slov reagovat, až se k němu dopis dostane, tedy s největší pravděpodobností v pondělí.

Plný text dopisu ekologických organizací ministru Kužvartovi najdete zde (ve formátu MS Word).


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist