https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-zaluji-ministerstvo-prumyslu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace žalují ministerstvo průmyslu

30.8.2000 13:58 | PRAHA (EkoList)
Žalobu na Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO) podalo v pátek k pražskému Vrchnímu soudu za neposkytnutí informací sdružení Ars Aequi et Boni spolu s dalšími třemi organizacemi - Ekologickým právním servisem, sdružením Calla a Centrem pro dopravu a energetiku. MPO jim totiž odepřelo poskytnutí informací, na něž měly, podle svého názoru, právní nárok.
 

MPO mělo porušit zákon o přístupu k informacím tím, že neposkytlo informace, které získává každoročně od společnosti ČEZ a argumentaci, kterou ministerstvu ČEZ předložil ve prospěch dostavby JE Temelín. O tyto informace si zmíněná sdružení zažádala již v květnu 2000, dosud ale obdržela pouze zamítavou odpověď MPO s tím, že se jedná o obchodní tajemství. S tím ale žadatelé nesouhlasí. "U několika z námi požadovaných materiálů se o obchodní tajemství vůbec jednat nemůže. U některých teoreticky ano, právě proto ale čekáme na precedenční rozhodnutí soudu," řekl dnes zpravodaji agentury ČIA Martin Elger ze sdružení Ars Aequi et Boni.

Občanská sdružení chtěla získat také informace o materiálech použitých během stavby Temelína a o prognózách spotřeby energie během následujících deseti let. "Šlo nám mimo jiné i o to, zjistit oficiální cestou informace o vývozech energie, kam a za kolik ČEZ vyvážel," říká Milada Podpěrová z Centra pro dopravu a energetiku. Podle Podpěrové ovšem MPO informace odmítlo s tím, že část jich nemá k dispozici a část je obchodním tajemstvím. "Odkázali nás přímo na ČEZ, tam nám ale neřekli nic a odkázali nás na své internetové stránky," řekla dnes Milada Podpěrová EkoListu. Účelem žádosti bylo navíc "osvětlit problém Temelína z jiné strany než se dosud dělo. Chceme se zasadit o zpětnou rekonstrukci materiálů, které státní orgány přivedly k místy až bezmezné podpoře dostavby Temelína," píše se v tiskové zprávě, kterou občanská sdružení poskytla EkoListu.

"MPO o této žalobě ví a věc předalo svému právnímu zástupci," sdělil nám dnes pouze stručně šéf tiskového oddělení MPO Vlastimil Nesrsta.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist