https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-zverejnily-sve-pozadavky-na-kandidaty-do-snemovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace zveřejnily své požadavky na kandidáty do Sněmovny

16.4.2002 16:50 | PRAHA (EkoList)
Šestnáct českých ekologických organizaci společně připravilo návrh patnácti konkrétních opatření, které by měly v oblasti životního prostředí podle nich prosazovat kandidující politické strany. Materiál "Ekologické priority pro volební programy 2002", který je k dispozici na internetu na adrese http://priority.ecn.cz, rozešlou ekologická sdružení všem kandidátům hlavních politických stran a nabízejí ho "pro diskuse i pro formulaci vlastních závazků".
 

Ekologická sdružení - například Hnutí DUHA, Zelený kruh, Arnika, Děti Země či Calla - navrhují mimo jiné přijetí zákona o obnovitelných zdrojích energie podle německého vzoru, zákaz těch pesticidů, které narušují funkci lidských hormonů, investice do vyšší míry recyklace, moratorium na výstavbu spaloven odpadů či zahájení programu, který zajistí postupné zvýšení podílu místně odpovídajících druhů stromů v lesích na dvojnásobek do roku 2030. "Politici se zatím omezují na několik vágních hesel a voličům nenabízejí téměř žádné konkrétní ekologické návrhy nebo závazky," zdůvodňuje Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA, jeden z autorů, proč s podobným materiálem organizace přišly.

Informace o tom, co by podle aktivistů měli od kandidátů žádat, získají od ekologických sdružení i voliči. "Připravili jsme leták se stručnou verzí Priorit pro širokou veřejnost. Ten by měl být vodítkem pro voliče při posuzování toho, jak která strana pojednala ve svém programu otázky životního prostředí a inspirací pro dotazy politikům během předvolebních mítinků," řekla dnes EkoListu Lucie Peláková ze Zeleného kruhu.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist