https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologickou-budoucnost-ukazuje-energy-globe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologickou budoucnost ukazuje Energy Globe

15.4.2009 12:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Co má společného portugalský rockový koncert částečně napájený elektřinou ze solárních panelů, likvidace vysloužilých spotřebičů v Chile, solární nemocnice v Myanmaru, pitná v voda v Tanzanii a čisté ovzduší ve španělském městě Burgos? Letošní ceny Energy Globe World Award, které se dnes předávaly v Praze.
 

Barmánci s FV panelem.
Barmánci s FV panelem, projekt solární nemocnice v Myanmaru - vítěz kategorie Oheň.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Border Green Energy Team/E.ON

Energy Globe World Award již desátým rokem oceňují projekty, které přispívají k energetické účinnosti nebo využívají obnovitelné či bezemisní zdroje energie. Letošní slavnostní předávání se odehrálo v Praze na pozvání českého předsednictví Evropské unie. Na společenské události se také setkali ministři životního prostředí evropských států, kteří tak zahájili své neformální jednání v Praze.

Ceny se udělují v pěti kategoriích pojmenovaných podle základních živlů - oheň, voda, vzduch, země. Pátým oceňovaným živlem je mládí, proto se uděluje i cena ve zvláštní kategorii Mládež. Celkový vítěz ceny, který se volí z pěti výherců v každé z kategorií, získá jako odměnu 10 000 euro. Z téměř osmi set přihlášených projektů ze 111 zemí vybrala porota patnáct projektů, tři za každou kategorii. O celkovém vítězi rozhodli lidé shromáždění na slavnostním předávání sami, pomocí hlasovacího zařízení. „Finanční krize, které v současnosti čelíme, by se měla řešit právě pomocí moderních technologií a snižováním spotřeby energie. A na řešení a možnosti chceme touto cenou upozornit,“ řekl dnes novinářům Wolfganag Neumann, předseda Energy Globe Foundation.

Místo pro žití

Vítězem v kategorii Země se stala společnost RECYCLA Chile, která likviduje vysloužilé elektrické spotřebiče. RECYCLA tak nabízí jediné recyklační skladovací místo pro elektronický odpad v celé Latinské Americe. V roce 2007 zde bylo zpracováno 600 tun elektroodpadu, což odpovídá třem procentům celkového elektroodpadu v Chile. Firma také zaměstnává sociálně znevýhodněné lidi, často dlouhodobě nezaměstnané. Dalšími nominovanými projekty byly 100% solární energií vyhřívaný dům pro několik rodin ve Švýcarsku a kubánský projekt výroby nového materiálu na stavby domů. Ze starých stavebních materiálů a z popela, který vzniká jako odpad v cukrovarnickém průmyslu, se ročně vyrobí 150 000 střešních tašek, 200 000 betonových cihel a více než 2500 tun vápenného cementu.

V kategorii Oheň zvítězil projekt barmské solární nemocnice v hraniční oblasti mezi Thajskem a Barmou. Dříve zde neexistovalo žádné zásobování elektrickou energií a noční práce v nemocnici se musely provádět bez světla a proudu. Od roku 2003 se na thajské straně hranice školí barmští zdravotníci v tom, jak vytvářet solární energetické systémy a provádět jejich údržbu. V roce 2007 byly dvě větší nemocnice zásobovány silnějšími energetickými systémy, takže je nyní možné chlazení a napájení lékařského vybavení a počítačů elektřinou. Tento projekt se stal také celkovým vítězem ročníku 2009. „Tito lidé bojují o přežití ve svých vlastních zemích a zaslouží si, aby je svět viděl,“ řekla při přebírání ceny zástupkyně organizace Border Green Energy Team (BGET). Hlavní cena tak ukázala, že vedle ekologických kvalit soutěž poměrně silně akcentuje i sociální ohledy.

Dalším želízkem v ohni byl projekt z České republiky - centrální vytápění na biomasu v obci Měňany a americký solární systém zásobování energií, který umožní menší i větší budově zcela soběstačný provoz. Na ploše cca 150 m² se nacházejí pohyblivá parabolická zrcadla, která odrážejí dopadající sluneční světlo. Světlo se pak soustřeďuje na osm přijímacích modulů a v nich se přeměňuje na elektřinu a teplo. Systém dodává 18 000 wattů elektrické a 27 000 wattů tepelné energie.

Voda, vítr, rokenrol

Venkovské děti u zdroje pitné vody.
Venkovské děti v Nikaragui u zdroje pitné vody, která je čerpaná díky solární energii - nominace na cenu v kategorii Voda.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Green Empowerment/E.ON

V kategorii Voda zvítězilo zásobování pitnou vodu v severní oblasti Tanzánie. V rámci deseti let práce byly obnoveny a vylepšeny rozvody vody, pomocí sběračů dešťové vody, vodních hrází a solární energií poháněných čerpadel. Bez ceny zůstala vodní čerpadla na sluneční energii pro venkovské oblasti Nikaragui a netradiční řešení rakouské firmy, která se rozhodla vylepšovat staré pračky, aby splňovaly nejnovější požadavky na spotřebu energie a vody. Prý i přístroje se ctihodným věkem deset let se opět dostanou do skvělé formy. Pračky fungují úsporněji a díky nízké ceně secondhandového zboží jsou i levné.

V kategorii Vzduch porota ocenila španělské město Burgos, které se rozhodlo pro ekologickou a trvale udržitelnou dopravní politiku. Aby jí dosáhlo, vzniklo krom jiného bezplatné půjčování kol, které již využívají čtyři tisíce lidí. Také byl silně omezen přístup automobilů do vnitřního města a jeho centrum o rozloze čtyři kilometry čtvereční se stalo pěší zónou. Naopak zelenou dostala veřejná doprava, včetně 27 nových autobusů na biodiesel. Ve výsledku se v centru města snížilo znečištění ovzduší o 30 procent. „Máme udržitelnou dopravní politiku a také máme čistý vzduch,“ shrnul výsledek starosta města při přebírání ceny. Bez ceny zůstal německý pohon dopravních lodí pomocí tažného draka (kitu), který jako přídavný pohon dokáže snížit spotřebu paliva o 10 – 35 %. Stejně naprázdno vyšla i firma Brandix ze Srí Lanky, která se rozhodla přebudovat svoji výrobu oblečení na uhlíkově neutrální. Díky řadě opatření se podařilo snížit emise CO2 o 78 % a spotřebu energie o 44 %.

V kategorii Mládež zvítězil školní projekt Rock v Riu z Portugalska. Ten vymyslel soutěž pro studenty, aby sami předkládali projekty, které propojí sociální a ekologická témata. Dvacet nejlepších projektů ze soutěže získalo pro svou školu fotovoltaická zařízení. K propagaci soutěže se solární panely objevily na pódiu největšího hudebního festivalu roku 2008. Neoceněné zůstaly ekologické deníčky z Japonska, které mají děti naučit, jak se chovat šetrně k přírodním zdrojům, a rakouský latentní zásobník tepla, který by měl umožnit ukládání solární energie. S ním přišli studenti Vyšší technické učňovské škole HTL Braunau. Princip převzali z kapesního (gelového) ohřívače, ale ve velkém formátu. S ním se podařilo uchovat přebytečnou tepelnou energii z termických solárních zařízení ve studené formě po dobu několika měsíců.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist