https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicky-pravni-servis-ziskal-cenu-nadace-sasakawa-za-nejlepsi-ekologicky-projekt-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřEkologický právní servis získal cenu Nadace Sasakawa za nejlepší ekologický projekt roku

11.9.2001 14:00 | PRAHA (EkoList)
Ekologický právní servis získal první cenu - 6 000 dolarů - za projekt Uspořádání místního referenda v Táboře, které umožnilo táborským občanům přímo se podílet na budoucí podobě centra města. Slavnostní předání cen japonské Nadace Sasakawa se konalo v pražském hotelu Jalta za přítomnosti ministra životního prostředí Miloše Kužvarta, japonského velvyslance pana Hiroto Ishidy a programového poradce nadace Sasakawa pana Takaši Širasu.
 

V táborském referendu se občané vyjadřovali, zda chtějí, aby město Tábor ze svého programu rozvoje vyřadilo silnice, z nichž jedna měla rozdělit botanickou zahradu a druhá, silnice pod gymnáziem, měla spojovat Jordánskou hráz a Nedbalovu ulici. V referendu se pak 80 % účastníků vyslovilo proti výstavbě těchto komunikací. Jednalo se o první referendum na úrovni okresního města, které se přímo týkalo životního prostředí v České republice.

Druhou cenu, a spolu s ní i čtyři tisíce dolarů, získala ekologická organizace Greenpeace za Projekt na ochranu přírody a biodiverzity před genetickým znečištěním způsobeným GMO. Cílem projektu bylo přimět významné výrobce, dovozce a prodejce potravin, aby se zřekli používání GM potravin. Spotřebitele pak informovat o rizicích GM potravin, poskytnout jim informace, které potraviny jsou manipulované. Projekt byl v zásadě úspěšný, mnoho velkých výrobců se zavázalo nepoužívat GM potraviny. Organizace navíc přispěla k zavedení povinnosti označovat GM potraviny a k přijetí zákona, který umožňuje aktivní účast veřejnosti při rozhodování v rámci správních řízení týkajících se GMO.

Občanské sdružení Lunaria získalo třetí cenu Nadace Sasakawa (a dva tisíce dolarů) za svůj projekt Malá "Vídeň" v Jindřichovicích. Cílem projektu je "obnova života" v obci, která leží ve frýdlantském výběžku a potýkala se s velkou nezaměstnaností. K projektu, který Lunaria nastartovala, se přidala i další občanská sdružení. V obci bylo otevřeno muzeum venkovského života a knihovny s duchovní, ekologickou a krásnou literaturou. Pravidelně jsou pořádány programy nejen pro místní obyvatele, například kursy tradičních dovedností.

Cenu poroty získal Klub Dětí Země v Bohumilicích za projekt Sluníčko je užitečné. V Bohumilicích se povedlo zateplením snížit energetickou náročnost budovy školy a výstavbou zimní zahrady vytvořit demonstrační a výukový prostor pro žáky školy. Projekt byl doprovázen osvětou a poradenstvím v oblasti úspor a využití obnovitelných zdrojů energie.

Členy sedmičlenné národní poroty, která měla na starost výběr nejlepších projektů, byli Pavel Šremer, předseda poroty, RNDr. Miloš Kužvart, místopředseda poroty a ministr životního prostředí, Ing. Ivan Dejmal, Rita Gabrielová, mluvčí ministra ŽP, Ing. Ivan Indráček, Ing. Čestmír Klos, redaktor časopisu Euro a Ing. Zdeněk Machek, vedoucí vítězné organizace z minulého roku.

Nadace Sasakawa byla založena roku 1962 panem Ryoichi Sasakawou, který tím chtěl pomoci lidem, kteří strádají kvůli válkám, ekonomickým či ekologickým krizím. V roce 1986 založil příbuznou nadaci Sasakawa Peace Foundation, která má pomoci řešit globální otázky, například problémy mezinárodní bezpečnosti, má pomoci vytvořit porozumění mezi národy s důrazem na malá místní společenství. Snaží se také podpořit občanskou zainteresovanost podporou neziskových organizací. Kvůli tomuto poslednímu cíli byl roku 1990 založen Fond Sasakawa pro střední Evropu.

Fond Sasakawa pro střední Evropu má sledovat dva hlavní záměry: podporu porozumění mezi Japonskem a zeměmi střední a východní Evropy a pomoc rozvoji těchto zemí.

Diplom nadace Sasakawa Zleva: Miloš Kužvart, Takaši Širasu, Pavel Doucha, Čestmír Hrdinka, Zbyněk Vlk, Pavla Vintrová, Pavel Šremer, Ivan Indráček a Rita Gabrielová
Pavel Doucha, Ekologický právní servis
Pavla Vintrová, Klub Dětí Země Bohumilice Čestmír Hrdinka, Greenpeace
Takaši Širazu, programový poradce Fondu Sasakawa pro střední Evropu

Foto: Martin Mach/EkoList


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist