https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologickym-aktivistum-odlozeni-soudu-o-zakazu-stavby-nemaku-vyhovuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologickým aktivistům odložení soudu o zákazu stavby Nemaku vyhovuje

30.11.2002 10:56 | MOST (ČIA)
Odložení projednávání soudní žaloby Ekologického právního servisu (EPS) a soukromého zemědělce Jana Rajtra proti stavbě závodu mexické firmy Nemak u Havraně na Mostecku u Krajského soudu v Ústí nad Labem na neurčito ekologickým aktivistům vyhovuje. Jak pro ČIA uvedl Pavel Franc z EPS, od 1. ledna 2003 musí soudy u podobných stavebních rozhodnutí provádět mnohem podrobnější přezkoumání po legislativní i věcné stránce.
 

Do odloženého soudníno projednávání může být navíc provedeno místní referendum v obci Havraň. Občané obce se v závěru ledna 2003 podle rozhodnutí zastupitelů vyjádří, zda chtějí na katastru obce Havraň v průmyslové zóně Joseph závod Nemaku na výrobu hliníkových hlav a bloků pro automobilový průmysl. Výstavbu nového závodu Nemaku nepřerušilo ani stanovisko ombudsmana Otakara Motejla, který shledal jako oprávněné stížnosti ekologických aktivistů a ochránců lidských práv. Jak Franc informoval, EPS již podal v kauze Nemak několik soudních žalob a ústavní stížnost.

Nemak staví novou továrnu u Havraně od letošního jara. Zkušební provoz chce mexická společnost zahájit zhruba v květnu 2003. Práci by měla v novém závodě najít v první etapě necelá stovka lidí z Mostecka. V horizontu deseti let uvažuje Nemak po rozšíření produkce o přijetí dalších více než 12 tisíc lidí. Počáteční výroba motorových hlav v počtu 600 tisíc kusů ročně se má během pěti let zvýšit téměř trojnásobně. Podle Milana Hanzlíka z mosteckého Úřadu práce již Nemak zahájil nábor na přijetí prvních několika desítek zaměstnanců pro rozjetí zkušební výroby. Výstavba prvního provozu Nemaku si vyžádá náklady kolem 70 milionů euro. Do roku 2012 chce mexická společnost investovat do dalších nových provozů více než čtyřnásobnou částku peněz. Krajský soud v Ústí nad Labem odložil 27. listopadu projednání žaloby na Nemak kvůli nepřítomnosti právního zástupce žalujícího soukromého zemědělce z Havraně.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist