https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-se-dohodli-se-stavari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté se dohodli se stavaři

18.1.2001 16:20 | PRAHA (EkoList)
Děti Země Plzeň a další občanské iniciativy se těsně před Vánoci dohodly s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), že nebudou bránit vydání stavebního povolení na nejzápadnější část dálničního obchvatu Plzně.
 

"Slíbili jsme, že nebudeme bránit získání stavebního povolení, pokud stavba proběhne tak, aby bylo možné pokračovat v obou variantách obchvatu," sdělil EkoListu Jan Rovenský z Dětí Země. Že k dohodě došlo, potvrdila ing. Nádvorníková z ŘSD. O stavební povolení požádalo ŘSD na konci října a týká se osmikilometrového úseku Sulkov - Útušice na trase dálnice D5 směrem od Rozvadova do Plzně.

Obě strany se dohodly, že klíčová křižovatka bude realizována v omezeném rozsahu tak, aby bylo technicky možné napojit trasu SUK2, kterou schválila vláda a ministerstvo pro místní rozvoj, ale také kratší variantu KUO, kterou prosazují ekologičtí aktivisté. "Je to součást nejrychlejší možnosti, jak odklonit nadměrnou dopravu z centra Plzně," říká Rovenský, "Jedná se o urychlenou výstavbu nesporných úseků obchvatu a převedení dopravy na tzv. vojenskou silnici č. II/ 180." Úsek Sulkov - Útušice je jedním z těch nesporných.

Dohodu uvítal také Václav Brousek (ODS), plzeňský poslanec prosazující ekology zavrhovanou trasu SUK2. "Chápu to jako vstřícný krok k nalezení vhodného kompromisu. O vedení náhradní trasy však musí rozhodnout odborníci," řekl Brousek. Rovenský je přesvědčen, že pokud vše půjde dobře a bude dostatek ochoty u státních orgánů, mohla by se náhradní trasa, využívající stávající vojenskou silnici, otevřít už za dva roky.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist