https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicti-aktiviste-v-londyne-protestuji-u-letiste-heathrow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologičtí aktivisté v Londýně protestují u letiště Heathrow Video

19.4.2019 01:15 | LONDÝN (ČTK)
Skupina ekologických aktivistů od dnešního rána demonstruje u nejrušnějšího britského letiště Heathrow. / Ilustrační foto
Skupina ekologických aktivistů od dnešního rána demonstruje u nejrušnějšího britského letiště Heathrow. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Skupina ekologických aktivistů od dnešního rána demonstruje u nejrušnějšího britského letiště Heathrow. Provoz londýnského vzdušného přístavu, přes který dnes před velikonočním víkendem projde na 250.000 lidí, narušen nebyl, na místě je podle agentury Reuters více policistů než protestujících.
 

Televize Sky News oznámila, že u kruhové křižovatky mezi terminály dva a tři se shromáždilo asi 20 demonstrantů s transparentem "Jsme poslední generace?". Policie aktivistům brání blokovat dopravu. Ministr vnitra Sajid Javid již předem kritizoval všechny demonstranty, kteří poruší zákon, a vyzval policii, aby v takovém případě zakročila všemi zákonnými prostředky. "Mají v tom mou plnou podporu," řekl Javid.

Reuters uvedl, že akce před letištěm je založená na emocích. Demonstrující mládež, mezi kterou jsou i 13letí, pláče a zpívá. "Bojím se o svou budoucnost," řekl 17letý Oscar Idle. "A tento strach mi dává odvahu jednat," dodal.

Protesty organizuje skupina Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), která od počátku týdne narušuje dopravu přes most Waterloo Bridge a na rušných křižovatkách Oxford Circus, Piccadilly Circus a Marble Arch v centru britské metropole. Blokádou, ve které zamýšlí pokračovat do konce měsíce, chce přinutit vládu k rázným krokům v boji proti klimatickým změnám.

K demonstrantům se přidala i britská herečka Emma Thompsonová, která kvůli tomu do Londýna přiletěla z Los Angeles. "Rozhodně jsem se chtěla nechat na své 60. narozeniny zavřít, ale nepodařilo se mi to," řekla Thompsonová, která šedesátiny oslavila 15. dubna.

Od pondělí policie v Londýně zadržela na 500 aktivistů, obviněno jich bylo prozatím deset, uvedly úřady. Demonstranty každý den hlídá přes tisíc policistů.

Extinction Rebellion uspořádala blokády se třemi základními požadavky: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení občanského shromáždění pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda říkala pravdu o klimatických změnách. V dopise požádala o setkání britskou premiérku Theresu Mayovou. Aktivisté tvrdí, že neradi znepříjemňují život obyčejným lidem, "narušení ekonomiky" je ale podle nich jedinou cestou, jak si získat pozornost vlády.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist