https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologie-jako-tema-predvolebnich-boju-v-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologie jako téma předvolebních bojů v USA

26.10.2004 16:46 | NEW YORK (zpravodaj EkoListu)
Oba nejznámější kandidáti na prezidentské volby ve Spojených státech, George Bush a John Kerry, se v předvolebním boji dotýkají otázek životního prostředí a toho, jak by se o něj mělo v USA pečovat. Problémy však zůstávají většinou nedořečené, kvůli tomu, že celá kampaň má jedno jediné hlavní téma - boj proti terorismu.
 

Současný prezident Bush, člen Republikánské strany, se během svého mandátu často dostal pod palbu kritiky z celého světa kvůli svému přístupu k problémům životního prostředí. To, co mu bylo nejvíce vytýkáno, bylo jeho rozhodnutí odvolat podpis USA po Kjótským protokolem omezujícím emise skleníkových plynů. Senátor John Kerry toto téma připomněl při druhé televizní debatě obou protivníků, která proběhla 8. října. Prezident Bush také předložil návrh na povolení těžebním společnostem čerpat ropu na dosud nedotčeném území Aljašky. Cílem by měla být vyšší nezávislost země na dovozu ropy. Kerry naopak při hlasování o tomto sporném tématu pomohl zablokovat vládní plány.

Na druhé straně Bushova administrativa přišla s návrhem, který dostal jméno „Iniciativa za čistší oblohu“ (Cleaner Skies Initiative), díky níž by se měly snížit emise z průmyslových provozů u oxidu siřičitého, oxidy dusíku a rtuti o 70 % a jednotlivé státy by dosáhly přísnějších norem na kvalitu ovzduší. Prezident Bush prosadil i několik dalších zákonů na ochranu životního prostředí. „Mezistátní předpisy o čistém vzduchu“ (Clean Air Interstate Rule), který slibuje nejprudší pokles škodlivých emisí během jednoho desetiletí. Dalším jsou „Normy pro používání rtuti“ (Mercury Rule), podle kterých by měly poklesnout emise rtuti z továrních koplexů o 70 %. Bush také prosazuje snížení vypouštěných plynů u nesilničních těžkých vozidel, kde by mělo dojít k „dramatickému snížení znečištění o více než 90 % způsobené velmi výkonnými dieselovými motory těžké techniky používané v zemědělství, stavebnictví a průmyslových provozech.“

Senátor John Kerry, člen Demokratické strany, je často kritizován ze strany Republikánů, že se jeho názory mění ode zdi ke zdi podle nálady voličů. Prý to zvláště platí o otázkách životního prostředí. Kerry prohlásil, že jeho administrativa zavede „nové standardy velmi vysoké kvality životního prostředí v Americe“. Chce toho dosáhnout zlepšením kvality ovzduší a podporou takových norem, díky nimž poklesne množství rtuti ve více než 4 milionech hektarech vodních ploch a 600 000 kilometrech toků po celých Spojených státech. V poslední době se nechal Kerry slyšet, že se bude snažit zavést taková pravidla pro používání rtuti, která ochrání děti a ženy a také vyplní mezery v zákonech týkající se starých elektráren a dalších průmyslových podniků a bude i v budoucnu nadále v této snaze pokračovat. Podle Kerryho se Bushovi nepovede snížit škodlivé emise rtuti z elektráren do roku 2018 a naopak umožní 17 000 starých tepelných elektráren, rafinériím a dalším provozům, aby se vyhnuly plnění závazků vyplývajících ze zákona o čistotě ovzduší (Clean Air Act). Kerry také prohlásil, že bude iniciovat oboustranné studie o potřebě legislativní úpravy směřující ke snížení emisí skleníkových plynů a její přijetí, které zajistí menší objem znečišťujících látek a dostatek energie pro průmysl.

Třetí, nejméně známý kandidát, se jmenuje Ralph Nader a je členem Nezávislé strany (Independent party). Jeho program je velmi zaměřen na životní prostředí. „Celosvětové klimatické změny zlomí naši závislost na fosilních palivech,“ říká Ralph Nader. V případě úspěchu v prezidentských volbách hodlá Nader „urychleně zavést zcela novu energetickou politiku, která nebude nadále podporovat současnou pozici využívání ropy, jaderné energetiky a těžby uhlí pro výrobu elektřiny, naopak budeme prosazovat takovou politiku v energetice, která je účinná, trvale udržitelná a neškodí životnímu prostředí." Podle kandidáta Nezávislé strany Spojené státy potřebují investovat do různých druhů energií, včetně obnovitelných zdrojů energie jako vítr a slunce, automobilů, které budou schopné efektivněji využívat pohonné látky, domy a kanceláře, které budou rozumě využívat teplo a energie. To by mělo podle Nadera zlomit příliš silnou závislost na ropě, uhlí a atomové energii. Ralph Nader také kritizuje prezidenta Bushe za to, že v březnu 2001 odmítl ratifikovat Kjótský protokol, který jeho předchůdce demokrat Bill Clinton přijal.

Organizace ochránců životního prostředí, jako jsou Greenpeace a Sierra Club, říkají, že prezident Geroge Bush je člověk, který se zřejmě vůbec nejhůře podepsal na stavu životního prostředí, Kerryho a Nadera považují za menší zlo. „Bushova administrativa je zřejmě nejhorší z amerických vlád, co se týká vztahu k přírodě a prostředí,“ prohlásila Carol Browner, bývalá výkonná náměstkyně Agentury ochrany životního prostředí (EPA) a členka organizace Environment2004. Tato politická organizace si klade za cíl prosadit ve volbách ty kandidáty, kteří si skutečně přejí ochranu životního prostředí. „Vláda prezidenta Bushe naprosto rozložila všechny zákony na ochranu životního prostředí“, řekl Eliot Spitzer, ministr spravedlnosti státu New York.

Nevládní organizace zřejmě podporují jako kandidáta senátora Johna Kerryho. „Vize ochrany přírody Johna Kerryho a jeho neoblomný postoj stojí v kontrastu vůči přístupu George W. Bushe,“ prohlásil Brent Blackwelder, vedoucí Přátel země (Friends of Earth) v USA. Ochránci přírody se snaží pojistit jak jen to jde, aby prezident Bush nebyl znovu zvolen. „Ochránci životního prostředí se tento rok pustili od nevídané mobilizace sil a snaží přesvědčit co největší množství veřejnosti,“ řekl Carl Pope, výkonný ředitel Sierra Clubu. „Voliči budou motivovaní, když budou vědět o plánech George Bushe,“ prohlásil Roger Schlickeisen, prezident organizace Defenders of Wildlife Action Fund.

Všichni kandidáti do prezidentských voleb se shodnou na jediném, právě oni dělají pro kvalitu přírody daleko více, než jejich protivníci. Jestli tomu tak skutečně je, ukáže až čas. Ochrana přírody a prostředí není a zřejmě se nikdy nestane hlavním zájmem americké politiky, stále však zůstává důležitým tématem a všichni kandidáti se k němu vyjadřují.


reklama

 
Russell Dickson

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist