https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-debatu-ocenili-ale-s-financniky-se-neshodli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové debatu ocenili, ale s finančníky se neshodli

23.9.2000 16:30 | PRAHA (EkoList)
Kritice zástupců nevládních organizací byli, podle Anne Pettiforové z Milostivého léta 2000 a Carol Welchové a Pavla Přibyla z Přátel Země, vystaveni čelní představitelé MMF a SB Horst Köhler a James Wolfensohn při panelové diskusi "Praga - dialogi locus", pořádané dnes dopoledne prezidentem Václavem Havlem.
 

Petifforová uvedla, že MMF a SB sice tiše přiznaly chyby, kterých se dopustily v minulosti, ale nechtějí za ně převzít odpovědnost ani se omluvit. Köhler podle Carol Welchové sice řekl, že MMF by měl omezit činnost na své původní zaměření, ale nebyl konkrétní. Zástupci nevládních organizací uvítali příležitost poprvé veřejně diskutovat s MMF a SB, kterou jim Havel nabídl, zároveň však připomněli problémy, jež mají zahraniční aktivisté na hranicích, a za něž sklízí česká vláda kritiku, například od koalice INPEG. Ta se také na protest proti problémům zahraničních aktivistů na hranicích setkání vůbec nezúčastnila.

Anne Pettiforová řekla: "Na dnešním setkání byla jedna volná židle - židle rezervovaná pro státy G7. To jsou ti, kdo ve skutečnosti rozhodují. Setkali jsme se pouze s loutkami, ne s loutkáři."

Dalším předmětem kritiky byl projekt snižování dluhu chudých zemí předložený MMF a SB, který je podle ekologů neúčinný. Pavel Přibyl připomněl problém ekologického dluhu, o kterém na setkání mluvil Ricardo Navarro z Přátel Země. Bohaté země jsou dlužníky chudých, neboť zneužívají jejich surovinových zdrojů. Na otázku, zda SB tento dluh uznává, prezident Wolfensohn neodpověděl.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová, která diskusi na Hradě řídila, řekla, že je nutné v rámci globalizace sladit pravidla Světové obchodní organizace, MMF a SB, a to zvláště ta, jež se týkají ekologie a lidských práv.

Občerstvení, které proběhlo po skončení panelové diskuse v Královské zahradě Pražského hradu, bylo narušeno happeningem odpůrců globalizace, kteří upozornili občerstvující se účastníky na problém hladovějících a zahraničního dluhu jejich zemí. "Když jíte, myslete na ně!" hlásal nápis na transparentu.


reklama

 
Eva Kosková a Petr Šulc

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist