https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-farmy-podle-navrhu-mze-dostanou-dotace-i-bez-zlepseni-stavu-krajiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Farmy podle návrhu ministerstva dostanou dotace i bez zlepšení stavu krajiny

17.5.2024 20:19 (ČTK)
Polní cesta v západních Čechách před Zeměticemi.
Polní cesta v západních Čechách před Zeměticemi.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Ekologické organizace kritizují návrh ministerstva zemědělství, podle kterého by se ekologické dotace vyplácely také zemědělcům, kteří nesplní některé podmínky ke zlepšení stavu krajiny, například požadavek na pěstování více než jedné plodiny na větších farmách nebo vyčlenění části půdy na podporu přírody. Ve společné tiskové zprávě to uvedly Hnutí Duha, Česká společnost ornitologická a Světový fond na ochranu přírody (WWF) v Česku. Ministerstvo zemědělství v reakci pro ČTK uvedlo, že chce sazbu ekologické platby zachovat, protože vypuštěný požadavek na diverzifikaci plodin je pouze jedním z mnoha a většina ostatních podmínek pro výplatu dotace se nezmění.
 
Zrušení některých ekologických požadavků ve společné zemědělské politice definitivně schválily členské státy Evropské unie 13. května. Vyhověly tak požadavkům protestujících zemědělců, kteří si stěžovali na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i špatné podmínky při hospodaření. Plnění podmínek bude nyní dobrovolné.

Ekologické organizace uvedly, že návrh ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) využívá oslabení pravidel naplno a jde i mnohem dále. Třeba vyčlenění části orné půdy na podporu přírody jako podmínka ekologických plateb pro farmy je nyní podle ekologů oslabené pod úroveň předchozího období společné zemědělské politiky.

"Od této vlády jsme skutečně nečekali, že bude usilovat o nastavení ekologických podmínek horších než vláda předchozí, vůči které se právě v oblasti zemědělství výrazně vymezovala. Zdá se, že ministr Výborný zcela rezignoval na potřeby krajiny a rozhodl se peníze na její adaptaci vyplýtvat, místo aby jimi podpořil zodpovědné zemědělce," uvedl za Hnutí Duha Martin Rexa.

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že sazbu ekologické platby pro letošní rok zachovalo na zhruba 68 eurech (asi 1700 Kč) na hektar, protože většina podmínek zůstává stejná. "Kromě toho je potřeba připomenout, že sazby, původně naplánované ve společné zemědělské politice, nijak nezohledňují vývoj cen na zemědělských trzích, růst nákladů a inflaci obecně," napsalo ČTK tiskové oddělení resortu.

Zemědělská expertka WWF v Česku Alžběta Procházková uvedla, že postup ministerstva místo potřebné motivace zemědělců pro dlouhodobou udržitelnou produkci přináší naprostou demotivaci. Podle hnutí se většina peněz zemědělcům rozdá bez významnějšího zlepšení stavu krajiny.

Ekologové kritizují také nastavení podmínek na prémiovou ekoplatbu, jejímž cílem je přispět k ochraně vodních toků. Místo toho se má zvýšit sazba nedávno schválené ekoplatby na hospodaření s dusíkem a fosforem, ze které půjdou podle hnutí peníze s nejasným přínosem zejména velkým podnikům.

To ministerstvo odmítlo. Podpora se podle něj vyplácí na základě hospodaření podniku a dodržení limitů pro používání hnojiv, a to bez ohledu na velikost farmy či technickou vybavenost.

Podklad ministerstva, ve kterém zachovává výši ekologických plateb, je určený pro jednání pracovní skupiny monitorovacího výboru společné zemědělské politiky na 27. května a 18. června. Návrh bude následně schvalovat Evropská komise a po ní ještě česká vláda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist