https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-kritizuji-svetovou-obchodni-organizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové kritizují Světovou obchodní organizací

26.11.1999 12:17 | WASHINGTON (VOA)
Světová obchodní organizace (World Trade Organization, WTO) zahájí 29. listopadu svoji konferenci v Seattlůu (USA, stát Washington), na níž budou delegace ze 134 zemí jednat o omezení překážek pro mezinárodní obchod. Ekologické a odborářské organizace hodlají protestovat proti postoji WTO v celé řadě otázek. Na tiskové konferenci uspořádané před zahájením jednání WTO požadovali šéfové předních ekologických organizací, aby byla péče o životní prostředí začleněna do řídící struktury WTO.
 

Environmentalisté tvrdí, že WTO zohledňuje pouze zájmy byznysu a nebere ochranu životního prostředí vážně. Americký ministr obchodu William Daley však soudí, že obchodní zájmy a zájmy ochrany životního prostředí lze sladit: "My na ministerstvu obchodu jsme spolu s dalšími orgány dosti dlouho pracovali na tom, abychom dosáhli toho, že se pohnou kupředu snížení cel, ochrana životního prostředí a omezení dotací, zejména dotací do rybolovu."

Ale Durwood Zaelke, prezident Střediska pro mezinárodní environmentální právo (Center for International Environmental Law) spolu s dalšími ekologickými organizacemi v USA nadále odmítá pravidla WTO pro mezinárodní obchod. Tvrdí, že současná pravidla neberou v úvahu ochranu životního prostředím, práva zaměstnanců ani bezpečnost práce. "Nikdo z nás neodmítá mezinárodní obchod, pokud je to správná forma mezinárodního obchodu. Naším posláním v Seattlu je chránit globální životní prostředí a podporovat trvale udržitelný rozvoj cestou vlády zákona. To znamená přijímat demokratickým procesem dobré zákony a prosazovat je správným způsobem".

Carl Pope je výkonný ředitel Sierra klubu, přední ekologické organizace v USA. Říká, že pravidla WTO působí proti ochraně životního prostředí a v některých případech podkopávají vnitrostátní i mezinárodní právo. Například WTO prosadila zrušení amerického zákona, který požadoval, aby všichni garnáti prodávaní v USA byli uloveni do sítí vybavených únikovými zařízeními pro želvy.

"WTO rozhodla, že nemůžeme chránit mořské želv před nezodpovědným počínáním flotil lovících garnáty. Americké ministerstvo zemědělství odmítá podniknout jakékoli kroky na ochranu amerických lesů před stále vzrůstajícím poškozováním cizokrajným hmyzem, který pochází z dřevěných palet, protože se obává, že pravidla pro inspekce těchto palet by WTO chápala jako opatření omezující obchod."

Mark Van Putten je předsedou National Wildlife Organization, největší ochranářské organizace v USA. Říká, že poté, co prezident Clinton podepsal nařízení, které požaduje, aby USA posuzovaly všechny obchodní dohody z hlediska vlivu na životní prostředí, WTO musí zaujmout obdobný postoj v jednáních o obchodních pravidlech. "Žádný stát by neměl být nucen účastnit se závodů o dosažení co nejnižší úrovně ochrany životního prostředí kvůli tomu, aby se mohl účastnit liberalizovaného obchodu. Nové obchodní dohody musí obsahovat posouzení vlivu na životní prostředí. Je prostě logické posuzovat z tohoto hlediska i dopady liberalizovaného obchodu, dříve než se pohneme tímto směrem."

Na jednáních v Seattlu bude WTO posuzovat, zda umožnit dotaci do rybolovu a zemědělství. Ale prezident Přátel země Brent Blackwelder říká, že svobodnější obchod bez ohledu na životní prostředí by urychlil ničení cenných přírodních zdrojů. "Je to katastrofa pro lesy naší planety a ty jsou integrálně spojeny ze zdravím a kvalitou životního prostředí na celé Zemi."

Ekologické organizace plánují velkou pouliční demonstraci v Seattlu, na které budou požadovat, aby ochrana životního prostředí byla integrována do struktury Světové obchodní organizace.


reklama

 
Rosanne Skirble

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist