https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-mpo-chce-podporit-zalobu-proti-limitum-znecisteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO chce podpořit žalobu proti limitům znečištění, varují ochránci přírody

16.1.2018 11:24 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce podpořit polskou žalobu proti limitům znečištění ovzduší, které Evropská unie schválila v loňském roce. Ve společné tiskové zprávě to dnes uvedly ekologické organizace Greenpeace, Hnutí Duha a organizace právníků Frank Bold.  Ilustrační snímek.
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce podpořit polskou žalobu proti limitům znečištění ovzduší, které Evropská unie schválila v loňském roce. Ve společné tiskové zprávě to dnes uvedly ekologické organizace Greenpeace, Hnutí Duha a organizace právníků Frank Bold. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Gregory Heath / CSIRO
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce podpořit polskou žalobu proti limitům znečištění ovzduší, které Evropská unie schválila v loňském roce. Ve společné tiskové zprávě to dnes uvedly ekologické organizace Greenpeace, Hnutí Duha a organizace právníků Frank Bold. Greenpeace tvrdí, že česká vláda má záležitost řešit tento nebo příští týden. Lhůta k případnému připojení se k žalobě podle organizace vyprší 25. ledna. Vyjádření MPO ČTK shání.
 

"Děje se bohužel přesně to, čeho jsme se obávali - ministr Tomáš Hüner se v úřadě ještě ani neohřál a už provádí kroky, které mají zachovat miliardové zisky jeho nedávných zaměstnavatelů z těžebních a energetických firem. Potíž je v tom, že tak současně ohrožuje zdraví milionů Evropanů," uvedl vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Ministr Hüner (za ANO) se celou svou profesní kariéru pohybuje v energetice a průmyslu. V letech 1994 až 2002 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Severomoravské energetiky, v letech 2004 až 2006 byl manažerem firmy ČEZ v Bulharsku. Na ministerstvu průmyslu působil už v letech 2006 až 2011, a to jako náměstek pro sekci průmyslu a energetiky. Mezi roky 2014 až 2015 pracoval jako předseda dozorčí rady a ředitel energetických zdrojů Vršanské uhelné finančníka Pavla Tykače. Od roku 2015 působil ve společnosti Siemens Česká republika.

Organizace uvedly, že evropské státy si nové přísnější normy pro znečištění ovzduší odhlasovaly v loňském roce, od srpna 2021 je musí začít znečišťovatelé plnit. "Základní myšlenka je jednoduchá - vyčistit vzduch nad Evropou od jedovatých a nebezpečných látek, jinými slovy přinutit provozovatele uhelných elektráren a dalších průmyslových provozů, aby instalovali účinné filtry, nebo ty nejšpinavější provozy odstavili," podotkly ekologické organizace. "Není divu, že se proti této snaze staví Polsko, které kvůli spalování uhlí v elektrárnách a domácích kotlích porušuje normy pro škodlivé látky ve vzduchu mnohonásobně, má na svém území 33 z 50 nejznečištěnějších měst Evropy a uhelným dýmem pravidelně dusí i obyvatele Moravskoslezského kraje," dodaly.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist