https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-nechteji-aby-vlada-rozhodla-uz-dnes
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové nechtějí, aby vláda rozhodla už dnes

22.3.1999 11:18 | PRAHA (EkoList)
Na dvě až tři stovky lidí dnes ráno před budovou vlády demonstrovaly proti dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Podle jednoho z organizátorů Jana Beránka (Hnutí DUHA) bylo hlavním cílem dnešní demonstrace podpořit ve vládě ministra životního prostředí Miloše Kužvarta (ČSSD) a přesvědčit vládu, aby o elektrárně nerozhodovala ukvapeně. "Nechceme, aby vláda rozhodla hned teď. Ministři by před sebou měli mít dvě jasné alternativy - co se stane, pokud Temelín dostavíme a co se stane, pokud ne. Do doby zpracování potřebných materiálů by vláda neměla rozhodovat," řekl Beránek. Podle ekologických organizací ukázala zpráva expertního týmu, tzv. "Temelínské komise", jasně, že dostavba Temelína je z ekonomických důvodů nevýhodna a je proto třeba ji zastavit.
 

Na ranní demonstraci před budovou vlády se sešlo několik set převážně mladých lidí.

Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Ministr Kužvart i dnes veřejně potvrdil, že je z ekonomických důvodů proti dostavbě elektrárny. Po svém příjezdu před budovu vlády dokonce přišel, provázen potleskem a skandováním hesel jako "Vydržet!" a "Sílu!", spolu se svým kolegou, ministrem kultury Pavlem Dostálem, mezi demonstranty. "Takovéto demonstrace jsou v demokratickém systému naprosto normální a je to tak správně," řekl Kužvart. "Myslím si, že je úplně nejlepší, že se před vládou ČR sešli lidé, kteří chtějí vyjádřit nahlas svůj názor," ohodnotil demonstraci Pavel Dostál. Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr (ČSSD), který patří mezi největší příznivce dostavby Temelína, neodpověděl na žádný z dotazů novinářů a provázen bouřlivou reakcí demonstrantů vstoupil s úsměvem do budovy Strakovy akademie. Pro dostavbu Temelína se také jasně vyslovil ministr obrany Vladimír Vetchý (ČSSD). Podle dalšího z místopředsedů vlády, ministr práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly, je dostavba Temelína složitou otázkou. Špidla podle svých slov dále studuje potřebné dokumenty a definitivní závěr si ani sám pro sebe jěště neučinil.

Ministři Kužvart a Dostál jako jediní dokonce sešli mezi demonstranty, aby jim poděkovali za jejich přítomnost.

Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Místopředseda vlády Pavel Rychetský pozdravil demonstranty zdviženou rukou. Ministři Fencl, Císař, Zeman a David vešli do budovy vlády bez jediného komentáře. Podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí DUHA je nebezpečí, že pokud by vláda rozhodla příliš rychle, podpořila by ukvapeně dostavbu elektrárny. "Šanci, že rozhodne vláda už dnes, vidím tak na dvacet procent," řekl Kotecký. Jeho slova podpořil i předseda Dětí Země Jindřich Petrlík, který už v pátek EkoListu řekl, že nevěří, že by vláda přijala definitivní rozhodnutí v nejbližších dvou týdnech. "Podle mne si vláda vyžádá stanovisko ministra životního prostředí a ministra průmyslu a teprve na základě těchto dalších dokumentů bude rozhodovat," řekl Petrlík.

Demonstranty přišli veřejně podpořit například bývalí ministři životního prostředí Ivan Dejmal a Martin Bursík, poslanec za KDU-ČSL Libor Ambrozek nebo písničkáři Vladimír Merta a Pepa Nos. Jak zdůraznil Ivan Dejmal, v případě Temelína ale nejde jenom o peníze. "Nesmíme zapomínat na to, že jaderná havárie středního rozsahu v Temelíně by znamenala konec českého národa na jeho historickém území." "Temelín znamená potenciální nebezpečí pro celou střední Evropu," podpořil exministrova slova také Vladimír Merta.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist