https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-nechteji-vysilac-radia-faktor-na-kleti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové nechtějí vysílač Radia Faktor na Kleti

20.4.2001 17:33 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Proti záměru soukromé regionální rozhlasové stanice Faktor postavit vysílač na vrcholku hory Kleť (1084 m. n. m.) v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Blanský les protestují jihočeská ekologická sdružení.
 

"Radio Faktor trochu pozměnilo svůj původní zamítnutý, a podle mého názoru provokační, záměr postavit vysílač vysoký 110,5 metru na kvótě 1079 metrů. Změna spočívá ve snížení o 20 metrů, zeštíhlení stožáru, zmenšení půdorysné plochy přidruženého dvoupodlažního objektu, opuštění hřebenu horského masívu a situování stožáru na okraj lesa. Ale i tato varianta je pro nás nepřijatelná," uvedl Vladimír Molek z hnutí Calla.

"Odmítáme zmnožování stožárů na Kleti. Vedle historického stožáru Českých radiokomunikací je zde umístěn ještě pomocný stožár a vojenský stožár. Proto požadujeme objektivní posouzení krajinného rázu a využití vysílače radiokomunikací, které se spolusdílení nebrání," doplnil Molek.

"My jsme náš záměr prezentovali v únoru. Nyní přerušila správa CHKO řízení a požaduje od nás doplňující informace," prohlásila výkonná ředitelka Radia Faktor Šárka Frenclová. "Máme k dispozici měření Českého telekomunikačního úřadu , podle něhož není možné, abychom využili vysílač Českých Radiokomunikací kvůli technickým problémům. Pokud ekologická sdružení požadují posouzení krajinného rázu, ať si ho sami zaplatí. My samozřejmě budeme respektovat rozhodnutí správy CHKO," dodala.

O žádosti rádia Faktor nyní rozhoduje správa CHKO Blanský les, která do vydání stanoviska odmítá cokoliv komentovat.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist