https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-se-ohradili-proti-obvineni-ze-haji-neekologicke-zajmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové se ohradili proti obvinění, že hájí neekologické zájmy

20.6.2000 17:10 | PRAHA (EkoList)
Tři nevládní ekologické organizace - Hnutí DUHA, Děti Země a Centrum pro dopravu a energetiku (CDE) - se ohradily proti obvinění, že v rámci posuzování vlivů na životní prostředí (tzv. procedura EIA) hájí jiné zájmy, než ochrany životního prostředí. Aktivisté se cítí nespravedlivě očerněni článkem expertky, spolupracující s Ministerstvem pro místní rozvoj, Zuzany Tonikové v posledním čísle odborného časopisu "EIA - posuzování vlivů na životní prostředí."
 

Zuzana Toniková v článku, věnovaném právě projednávanému vládnímu návrhu zákona o EIA, tvrdí, že "zákon dává maximální prostor ekologickým organizacím nejen pro hájení oprávněných zájmů přírody a životního prostředí, ale i zájmů svých nebo jiných subjektů, které mnohdy nemají s ochranou přírody a ŽP příliš společného (jak jistě každý zná nějaký příklad z praxe). Zákon skýtá bohužel řadu možností, jak jej zneužít např. pro úmyslné obstrukce nebo pro jiné zájmy a účely." Podle Aleše Kutáka z CDE se tak všechny ekologické organizace v ČR mohou oprávněně cítit napadeny. "Paní inženýrka Toniková nikoho konkrétně nejmenuje, takže její tvrzeni není soudně napadnutelné. Ovšem všechny nevládky jsou teď v roli viníka, aniž by paní Toniková uvedla jediný konkrétní důkaz či konkrétní organizaci nebo případ," řekl Kuták EkoListu.

Simona Jašová z Dětí Země jde ještě dále. "Toto obvinění může být vykládáno také jako nařčení z korupce. To je neobyčejně závažné, neboť se tak zásadním způsobem narušuje důvěryhodnost ekologických organizací v očích veřejnosti," rozhořčuje se Jašová.

Ekologové proto už před měsícem požádali Zuzanu Tonikovou o zveřejnění konkrétních důkazů pro její tvrzení, a v případě, že takové důkazy nemá, o veřejnou omluvu za křivé nařčení. Zatím ovšem neobdrželi ani jedno, ani druhé. Vyjádření Zuzany Tonikové se EkoListu zatím nepodařilo získat.

Vládní návrh zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, který má nahradit současný zákon č. 244/1992 Sb. a sladit tak české zákonodárství s legislativou Evropské unie (EU), projednala Poslanecká sněmovna 13. dubna v prvním čtení. Na další projednání návrh dosud čeká.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist