https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-se-spojili-proti-dioxinum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové se spojili proti dioxinům

6.11.2000 15:44 | PRAHA (EkoList)
Poukázat na problém znečišťování životního prostředí v ČR dvanácti nejnebezpečnějšími toxickými látkami (dioxiny, DDT, pesticidy, ale i již dříve zakázanými PCB) si klade za cíl projekt šesti akcí šesti nevládních organizací, souhrnně nazvaných Šestka proti toxickému tuctu. S bližšími podrobnostmi a s průběhem jednotlivých akcí seznámil novináře na tiskové konferenci předseda Dětí Země RNDr. Jindřich Petrlík.
 

Šestku tvoří Česká ekologická společnost, Děti Země, Hnutí DUHA, Lidé pro Liberec, Občanské sdružení Lysin a Středisko ekologické výchovy Dobromysl, projekt je součástí mezinárodní sítě nevládních organizací IPEN (International POPs Elimination Network), který poukazuje na škodlivost toxických látek ve více zemích světa.

První ze šesti akcí proběhla o uplynulém víkendu v Brně, kde se sešly české nevládní organizace a požadovaly, aby nová mezinárodní úmluva jasně požadovala eliminaci dioxinů a zakotvila princip předběžné opatrnosti. Organizace se také shodly na tom, že jedním z kořenů problému s dioxiny je vysoká produkce PVC a jejich následné spalování. Rovněž se organizace obrátili na ministry zdravotnictví a životního prostředí, aby připravili lepší způsob nakládání s nemocničními odpady nežli je jejich spalování.

Další akce jsou naplánovány na 25. 11. 2000, kdy by měla být prezidentovi ČR odevzdána petice nazvaná "Konec dioxinů v Čechách", kterou svými podpisy podpořilo 14 000 lidí. Dále je naplánováno odevzdání memoranda do rukou ministra životní prostředí Miloše Kužvarta. Akce by měly vyvrcholit protestním pochodem z Kampy na Hradčanské náměstí, který by se měl uskutečnit od 10 hodin. "Předpokládáme, že akce nazvané "Za čistou zemi, vzduch a vodu" se zúčastní padesát až dvě stě lidí. Na místě bychom rádi z jednotlivých transparentů sešili jeden hlavní, který posléze odevzdáme vládě ČR," řekl novinářům Petrlík.

Datum konání protestních akcí není náhodné: "Nedávno byl na Liberecku nalezen "zapomenutý" transformátor obsahující PCB, přestože je tato látka v ČR již dávno zakázaná. Ještě aktuálnější je problém dioxinů v souvislosti s novou spalovnou odpadů taktéž v Liberci. A v neposlední řadě se 4. 12. v Johannesburghu uskuteční pátá schůzka INC (Intergovernmental Negotiating Committee - program OSN pro životní prostředí), na které by měl být v podstatě dokončen text mezinárodní dohody týkající se toxických látek. Průmysl silných kapitalistických zemí vyvíjí tlak zejména na článek omezující dioxiny a snaží se ho oslabit. To by se nemělo stát", ukončil tiskovou konferenci Petrlík.


reklama

 
Josef Šťastna

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist