https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-se-znovu-prou-s-ministerstvem-kvuli-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové se znovu přou s ministerstvem kvůli Šumavě

26.1.2001 11:10 | PRAHA (ČIA)
Požadavek na přepracovaní Plánu péče o Národní park Šumava (NPŠ) vzneslo Hnutí DUHA. Materiál podle jeho zástupců neřeší hlavní problémy v péči o nejcennější horské pralesy. Podpořilo tak starosty obcí ležících na území parku v jejich boji o revizi tohoto klíčového dokumentu. "Dikce plánu budí dojem, že asanace kůrovce má pouze legalizovat masivní těžbu dřeva v nejvýše položených částech národního parku," uvedl pro ČIA Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA.
 

Ekologové kritizují zejména to, že ministerstvo životního prostředí (MŽP) vůbec s obcemi neprojednalo konečné znění návrhu plánu, přičemž schválení materiálu utajilo také před odbornými konzultanty, kteří byli jmenováni správou národního parku. V samotném plánu jsou nejvíce pobouřeni tím, že v rozporu s běžnou evropskou praxí a doporučením odborníků vyčleňuje z přírodních procesů působení kůrovce a umožňuje proto kácení v pralesovitých porostech.

Ministerstvo schválilo tento dokument v prosinci uplynulého roku a nepřipouští z jeho strany žádné pochybení. "Návrh Plánu péče o NPŠ byl rozeslán všem 22 obcím, jejichž katastry leží na území parku, a to již v březnu roku 2000, přičemž tuto povinnost mělo ministerstvo pouze k 11 z nich, delegovaných do Rady NPŠ," uvedla pro ČIA tisková mluvčí MŽP Rita Gabrielová. "MŽP schválilo návrh Plánu na základě doporučení Oponentní rady, jejímiž členy byli přední odborníci z oblasti ochrany přírody," pokračovala Gabrielová.

Návrh Plánu péče o NPŠ byl schválen s účinností od 1. ledna 2001 do roku 2010 s výhledem do roku 2030.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist